This is alternative content.


2017. január (225.)

2017. február (226.)

2016. Tél (28.)

Spyderco Matriarch 2 és Ulize

Manapság, ha megnézzük a késgyártó cégek termékpalettáját, jól látható, hogy a kifejezetten rendőri és katonai felhasználóknak szánt kések, és a civil önvédelmi célú eszközök is egyre nagyobb számban szerepelnek. Valóban jelentős a piaci igény ezekre a ?különleges felhasználásra szánt? késekre, ezért nem meglepő, ha a gyártók minden évben megpróbálnak előrukkolni néhány újdonsággal. Ez alkalommal egyszerre két ?önvédelmi? eszközt is volt szerencsém közelebbről megvizsgálni a Spyderco 2013-as palettájáról.

Bárki, bárhol, bármikor

Ha valaki belelapoz egy katonai vagy rendőrségi szabályzatba, akkor hosszú oldalakon többtucatnyi pontba szedett biztonsági rendszabályt fog találni, esetleg olyan fejezetcím alatt, mint a ?Lőtéren betartandó biztonsági rendszabályok?. Ez egyrészről köszönő viszonyban sincs a gyakorlatiassággal, hiszen fegyverhasználatkor az ember nem pörgethet át az agyában egy leporellónyi szabályt, másfelől azt sugallja, hogy a lőfegyverrel kapcsolatos szabályok a lőtérhez kötődnek, nem pedig általánosak.A való életben viszont vannak olyan, tapasztalatok alapján leszűrt, csak néhány pontból álló, gyakorlatias megközelítésű biztonsági szabályok, melyek tevékenységtől és helytől függetlenül alkalmazandók. Számít az, hogy valaki fekszik vagy ül, áll vagy fut, kerítésre kapaszkodik fel vagy létrán mászik le? Van jelentősége annak, hogy valaki városi emberek ezrei között kocog, vagy egyedül bandukol a sztyeppén? Lényeges az, hogy valaki hajtányon vagy léghajón utazik?

TOZ-36 ?Nagant?

A Nagant M1895 hadirevolvert valószínűleg minden olvasónk ismeri, ha másképpen nem, akkor szovjet háborús filmekből. Azt viszont vélhetően sokkal kevesebben tudják, hogy a furmányos konstrukcióra alapozva vérbeli sportfegyverek is készültek, ugyancsak nem kevés műszaki finomságot felvonultatva.

Rovott múlt

Az M60 géppuska nem forradalmi muszaki újításai, megalkotóinak személye vagy a hozzá kapcsolódó háborús históriák miatt érdekes. Sokkal inkább egy tanulságos mese baklövések, bukások sorozatáról, melyet a világ legerosebb hadserege még 50 év múltával is maga elott görget?

Új lengyel gépkarabélycsalád?

Pár évvel ezelőtt egy IWA kiállításon került a kezembe egy lengyel Strzal című fegyveres szaklap, benne egy cikkel egy érdekesnek tűnő lövészfegyver-projektről. Az MSBS fedőnevű tervezet egy teljesen hazai fejlesztésű lövészfegyvercsalád, amely a PDW-től a DMR-fegyverig minden területet lefed, nagyfokú modularitás mellett. Azonban a lapban csupán 3D printerrel készített modellek voltak, meg fantáziarajzok. Azonban a  koncepció azóta realizálódott, a 2013-as SHOT show-ra már olyan példányokat vittek ki, melyek túl voltak egy 20 ezer lövéses nyúzóteszten.

Magnum Defender - 25 joule engedély nélkül

Az új hazai fejlesztésű gumilövedékes revolver, a Keserű Magnum Defender új korszakot hozhat hazánkban a szabadon tartható nem halálos hatású polgári önvédelmi eszközök területén. Az eszköz piacra kerüléséhez össze kellett hozni az elöltöltő és a gumilövedékes fegyverek koncepcióját, illetve a 2004 május 1.-től hatályos fegyvertörvénynek egyértelműen lőfegyvernek nem minősülővé kellett nyilvánítania minden elöltöltős fegyvert.

Gavallérpuskák

Ebben a cikksorozatban a különböző működési (töltési) elvű vadászfegyverek gyakorlati alkalmazási területét vizsgáljuk, természetesen a kialakulásuk történeti előzményeit és a gyakorlati tapasztalatokat is figyelembe véve. Most a legegyszerűbb, egycsövű, egylövetű fegyverekkel kezdünk.

A Glock-ok világa

A fémhüvelyes egyesített lőszer megalkotása óta semmi nem rendezte át úgy a maroklőfegyverek világát, mint a GLOCK pisztolyok megjelenése. Az osztrák fegyvergyártó pisztolya nemcsak az első kereskedelmileg sikeres műanyagtokos fegyver, hanem szerkezeti megoldásainak újszerűsége is forradalmi újdonságokat hordoz. Az utóbbi másfél évtizedben a GLOCK pisztolyok világszerte elterjedtek, és totálisan megváltoztatták a maroklőfegyverekről kialakított tervezési koncepciókat.

Weihrauch Arminius revolverek

Magyarországon talán még nem annyira ismertek a német Weihrauch Arminius cég fegyverei, de hazájukban, Németországban a legkedveltebbek közé tartoznak. A nagy múltú céget 1899-ben alapították, és a második világháború végéig ? a később az NDK területére került ? Zella Mehlisben működött. 1948 óta a bajorországi Melrichstadtban üzemel a gyár. A Weihrauch Sportwaffenfabrik termékei közt kiváló minőségű légfegyvereket, flóbertfegyvereket, gáz-riasztó fegyvereket, vadász- és sportpuskákat és nem utolsósorban éles forgópisztolyokat találunk. Ez a cikk a Weihrauch maroklőfegyver-családjáról, az Arminius revolverekről szól.
Mint minden jelentősebb gyártó, az Arminius is sokféle kaliberben és különböző méretekben, eltérő csőhosszokkal készíti revolvereit. Természetesen ennek az az oka, hogy minden modelljüknek specifikus vásárlói célcsoportja van. Alapvetően kétféle méretben készülnek: a kisebbek csak .22-es és .32-es kaliberűek, illetve a nagyobbak közt vannak még a .38 Special és .357 Magnum töltényekhez készülők is.

Transzszilvániai álom

A szerelt lőszeres gumilövedékes fegyverek, mint tudjuk, a magyarországi alattvalók számára még álomképnek elképzelni is tiltottak. Vannak azonban ilyen szempontból szerencsésebb honfitársaink, például az erdélyi T. Sz., aki legálisan birtokolhat és viselhet Romániában egy ilyen fegyvert. Most némileg távbeszámoló formájában mutatjuk be a helyi nem halálos fegyver-piac egyik legizgalmasabb tagját, a .45 Rubber kaliberű Fort?17R pisztolyt.

A Danuvia VD-01 pisztoly

A Danuvia VD-01 pisztoly bátran pályázhatna a világ legnagyobb és legszokatlanabb pisztolya címre. Ennek a méltatlanul kevesek által ismert és használt fegyvernek a történetét, szerkezetét kívánom ebben a cikkben bemutatni.

Walther CP88 légpisztoly

Magyarországon már évek óta rendkívül népszerűek a különféle ? félautomata ? légfegyverek, melyek CO2-patronnal működnek. Ezen fegyverek közül mutatok be egyet, méghozzá talán az egyik legjobbnak tekinthető modellt, a Walther CP 88-at. A teszt során használt légpisztoly a saját tulajdonomat képezi, teljesen újonnan vásároltam, és a vásárlás óta 2000 lövést adtam le vele. Azt hiszem, ennyi lövés alatt bármely fegyvernél elég jól megismerhetők az erények, és kiderülhetnek az esetleges hibák. Sokan nem tudják, de a Walther CP88 pisztoly légfegyver és a 7,5 J alatti torkolati energiájú kategóriába tartozik, tehát tartásához engedély nem kell (a 242/1996. Korm. rendelettel módosított 115/1991. Korm. rendelet értelmében). Hasonlóan a Walther CP88-hoz, nem kell Magyarországon egyetlen légfegyverhez sem engedély, ha torkolati energiája nem haladja meg ezt a bizonyos 7,5 joule-t.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.