This is alternative content.


2017. Nyár (30.)

2017. Tél (32.)

2017. Tél (32.)

Spyderco Matriarch 2 és Ulize

Manapság, ha megnézzük a késgyártó cégek termékpalettáját, jól látható, hogy a kifejezetten rendőri és katonai felhasználóknak szánt kések, és a civil önvédelmi célú eszközök is egyre nagyobb számban szerepelnek. Valóban jelentős a piaci igény ezekre a ?különleges felhasználásra szánt? késekre, ezért nem meglepő, ha a gyártók minden évben megpróbálnak előrukkolni néhány újdonsággal. Ez alkalommal egyszerre két ?önvédelmi? eszközt is volt szerencsém közelebbről megvizsgálni a Spyderco 2013-as palettájáról.

Bárki, bárhol, bármikor

Ha valaki belelapoz egy katonai vagy rendőrségi szabályzatba, akkor hosszú oldalakon többtucatnyi pontba szedett biztonsági rendszabályt fog találni, esetleg olyan fejezetcím alatt, mint a ?Lőtéren betartandó biztonsági rendszabályok?. Ez egyrészről köszönő viszonyban sincs a gyakorlatiassággal, hiszen fegyverhasználatkor az ember nem pörgethet át az agyában egy leporellónyi szabályt, másfelől azt sugallja, hogy a lőfegyverrel kapcsolatos szabályok a lőtérhez kötődnek, nem pedig általánosak.A való életben viszont vannak olyan, tapasztalatok alapján leszűrt, csak néhány pontból álló, gyakorlatias megközelítésű biztonsági szabályok, melyek tevékenységtől és helytől függetlenül alkalmazandók. Számít az, hogy valaki fekszik vagy ül, áll vagy fut, kerítésre kapaszkodik fel vagy létrán mászik le? Van jelentősége annak, hogy valaki városi emberek ezrei között kocog, vagy egyedül bandukol a sztyeppén? Lényeges az, hogy valaki hajtányon vagy léghajón utazik?

Springfield Armory M14/M1A

Az amerikai fegyveres erők legendás második világháborús Garandja és a ma is legelterjedtebben használt M16-osok között néhány évig rendszerben volt az M14-család, mint egyéni lövészfegyver. A típust a modernebb utódok megjelenése ellenére speciális feladatkörökben mai napig rendszeresen bevetik.

Walther P88 Compact

A Walther P88 Compact pisztoly alakja valószínűleg mindenkinek ismerős lehet, aki valamennyire is otthonos a hazai fegyverpiacon, hiszen ilyen formájú légpisztolyból (CP88), illetve gáz-riasztó pisztolyból rengeteg talált gazdára az utóbbi években. Az eredeti, éles maroklőfegyverrel azonban nálunk még szinte senki nem találkozott, ami a fegyver tulajdonságait megismerve méltatlannak tűnik.

Megszelídült halálosztó

Felcsatolom orosz pilótaórámat. Elhelyezem pisztolytáskámban a megtöltött, kibiztosított Makarovot. Lekapom vállamról a Kalasnyikovot, laza mozdulattal kicsapom a válltámaszt, majd nagy csattanással hátrarántom a zárfogantyút. Vállhoz kapom a koromfekete fegyvert, és rövid kontrollált duplázásokkal leküzdöm a célokat. A tár kifogyása után átváltok az oldalfegyverre, és lelövöm a megmaradtakat.

FÉG SA?85M

A Kalasnyikov kétségkívül a világ legismertebb lőfegyvere. A sok tízmillió katonai felhasználású példány mellett azonban irdatlan számban használják közismert előnyös tulajdonságai és alacsony ára okán a civil fegyvertartók is világszerte. Bár már az 1980-as évek vége óta exportálta a típus félautomata változatait a FÉG, az SA?85M csak tavaly ősztől kapható itthon is polgári célra.

CZ75 Tactical Sports

A CZ75 pisztolycsalád a csehszlovák rendszerváltást követően folyamatosan bővült, és hamarosan megjelent a .40 SW kaliberű ST IPSC-változat. Ezek a fegyverek azonban elsőre nem sikerültek éppen tökéletesre, így nemrégiben kijött egy újabb, Tactical Sports névre hallgató, több ponton módosított kivitel.

SIGARMS Mosquito

A Walther P22-vel elindult trendet, miszerint a szolgálati pisztolyok lekicsinyített,
leegyszerűsített változatait "játszófegyverként" .22 LR kaliberben is piacra dobják, immár a SIG Sauer is követi. A 2004-es IWA-kiállításon mutatták be a Mosquitót, mely nemrégiben hazánkba is megérkezett, így módunk nyílt tesztelni.

Heckler & Koch pisztolyok 1. rész

Az olvasók már többször találkozhattak a Kaliber hasábjain az innovatív megoldásairól híres, megbízhatóság és minőség tekintetében Rolls-Royce kategóriájú hadifegyvereket produkáló Heckler & Koch-hal. Az öntöltő pisztolyok terén sem kisebb múltra visszatekintő német cég 50 éves fennállását egy új fegyvercsaláddal ünnepelte.

Umarex Desert Eagle CO2

Azt hiszem egyetlen más pisztoly sem tekinthető annyira csak és kizárólagosan akciófilmsztárnak, mint a gigászi Desert Eagle. A látványos darab igazából másra nem is jó, mint a hiányzó színészi képességek kipótlására, mégis kamaszfiúk tömegei őrülnek meg érte. Az éleshez hozzáférni persze mifelénk szinte lehetetlen, így maradnak a szabadon tartható ?desszertsasocskák?.

Walther P99QA

Az 1990-es évek közepén bemutatott Walther P99 pisztoly ugyan sikeres lett a polgári piacon és James Bond sem ment bevetésre nélküle, azonban egyetlen jelentős rendvédelmi szerv vagy fegyveres erő sem vásárolt belőle. A fegyvert át kellett tervezni, hogy ez megtörténjen. Cikkünk témája ez a második generációs P99.

Sportpisztoly Izraelből

Az izraeli Bul Transmark cég nemzetközi viszonylatban legismertebb termékei a hibrid műanyagtokos IPSC-pisztolyok. Ezek közül sikerült kettőt is tesztelni, 9 mm Luger és .40 SW kaliberben. Óriási örömünkre szolgált, hogy ez volt első olyan M1911-mintájú pisztoly, melyet gyári új állapotában, a dobozából kivéve azonnal munkára lehetett fogni, és tökéletesen működött.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.