This is alternative content.


2017. január (225.)

2017. február (226.)

2016. Tél (28.)

Spyderco Matriarch 2 és Ulize

Manapság, ha megnézzük a késgyártó cégek termékpalettáját, jól látható, hogy a kifejezetten rendőri és katonai felhasználóknak szánt kések, és a civil önvédelmi célú eszközök is egyre nagyobb számban szerepelnek. Valóban jelentős a piaci igény ezekre a ?különleges felhasználásra szánt? késekre, ezért nem meglepő, ha a gyártók minden évben megpróbálnak előrukkolni néhány újdonsággal. Ez alkalommal egyszerre két ?önvédelmi? eszközt is volt szerencsém közelebbről megvizsgálni a Spyderco 2013-as palettájáról.

Bárki, bárhol, bármikor

Ha valaki belelapoz egy katonai vagy rendőrségi szabályzatba, akkor hosszú oldalakon többtucatnyi pontba szedett biztonsági rendszabályt fog találni, esetleg olyan fejezetcím alatt, mint a ?Lőtéren betartandó biztonsági rendszabályok?. Ez egyrészről köszönő viszonyban sincs a gyakorlatiassággal, hiszen fegyverhasználatkor az ember nem pörgethet át az agyában egy leporellónyi szabályt, másfelől azt sugallja, hogy a lőfegyverrel kapcsolatos szabályok a lőtérhez kötődnek, nem pedig általánosak.A való életben viszont vannak olyan, tapasztalatok alapján leszűrt, csak néhány pontból álló, gyakorlatias megközelítésű biztonsági szabályok, melyek tevékenységtől és helytől függetlenül alkalmazandók. Számít az, hogy valaki fekszik vagy ül, áll vagy fut, kerítésre kapaszkodik fel vagy létrán mászik le? Van jelentősége annak, hogy valaki városi emberek ezrei között kocog, vagy egyedül bandukol a sztyeppén? Lényeges az, hogy valaki hajtányon vagy léghajón utazik?

SIG Sauer P225/P6

A SIG Sauer P225 a nagy német rendőrségi triónak illusztris tagja, melyeket még az 1970-es évek végén hívtak életre. A pisztoly konstrukciója tehát elmúlt harmincéves, de korántsem tekinthetjük idejétmúltnak.

Walther KSP 200

A cikkben szereplő Walther KSP 200 kiskaliberű sportpisztolyról a Tavasz tizenhét pillanata c. filmsorozat hőse, a németekhez beépült szovjet ügynök, a jó öreg Stirlitz jutott eszembe. Mindkét esetben német "egyenruhába" bújtatott orosszal van dolgunk.

Magyar kézilőfegyver-gyártás (5.)

1923. március 31-én született Nagyszőlősön (ma Vinogradov, Ukrajna).
Elemi és polgári iskoláit Csehszlovákiában végezte, ez idő alatt több helyen is élt: Ilosva, Lőcse, Királyhelmec, Mezőlabort. 1938-ban visszake­rült Nagyszőlősre, és felveszik az ottani Magyar Királyi Vas-és Fémipari isko­lába. 1941-ben fejezi be tanulmányait, ismerősei ajánlásával veszik fel a buda­pesti Fegyver-és Gépgyárba, 1941. szeptember 15-én 1 hónapi próbaidőre. 1941. október 15-én határozatlan időre véglegesítik, a gyárban a fegyverszer­kesztési irodára kerül.

Jericho 941F pisztoly

A jó öreg Jericho 941F. Igen, mára már nálunk is nyugodtan lehet így beszélni erről a pisztolyról, hiszen eltelt egy évtized, amióta viszonylag nagy mennyiségben (legalábbis itteni viszonylatban) megjelent ez a típus kis hazánkban.

Benelli Nova

A Benelli Nova egy olyan fegyver, mely az utóbbi idők egyik legkellemesebb csalódását okozta. Első blikkre egy túldesignolt, nagyon műanyag, nagyon lötyögös, ?olcsójános? fegyvernek tűnik. Aztán többszöri kipróbálásra egyre meggyőzőbbnek mutatkozott.

Talján lyukasztógép

Az élsportolók által használt ?olimpianyerő? csúcskategóriás sportpisztolyok relatíve ritkán kerülnek terítékre lapunkban, nemrégiben azonban egy ide sorolható Benelli MP90 kipróbálására nyílt alkalmunk. Az olasz gyártó inkább sörétes puskáiról ismert, nem érdektelen tehát megismernünk, hogy mire képesek a sportpisztolyok világában.

Egy spanyol a Wehrmacht szolgálatában

Az Astra pisztolyok azon generációja, melyet tesztfegyverünk is képvisel, a huszadik század közepe táján igen elterjedt volt, és nem csak hazájában. A bemutatásra került pisztolyt a Waffenamt-átvevőbélyegző tanúsága szerint hadipisztolyként a második világháborúban állították rendszerbe a németek. (A fegyverről kisfilmünket a www.fegyvervideo.hu portálon tekinthetik meg.)

Kettétört revolverek

A Colt Peacemaker mellett a kor másik legnagyobb darabszámban gyártott hadirevolvere a Smith and Wesson Model 3 típuscsaládja volt. Ebből a cikkből ezek fejlődéstörténetét és a modern olasz replikájukkal szerzett gyakorlati tapasztalatokat foglaljuk össze.

Előttem az utódom

Cikkünkben felvázoljuk a mesterlövészfegyverek történetének néhány fontosabb állomását, majd bemutatjuk a Magyar Rendőrség Terrorelhárító Szolgálata által vásárolt új mesterlövészfegyvert, a Unique Alpine TPG?1-et.

Para-Ordnance

A kanadai Para-Ordnance fegyvergyár egyszer már forradalmasította az M1911 pisztolyok piacát, a nagy kapacitású tárakat használó pisztolytokjai és fegyverei segítségével. Lehet, hogy ezt a teljesítményt most megismétlik a Light Double Action típus-család elkészítésével.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.