This is alternative content.


2017. Nyár (30.)

2017. Tél (32.)

2017. Tél (32.)

Spyderco Matriarch 2 és Ulize

Manapság, ha megnézzük a késgyártó cégek termékpalettáját, jól látható, hogy a kifejezetten rendőri és katonai felhasználóknak szánt kések, és a civil önvédelmi célú eszközök is egyre nagyobb számban szerepelnek. Valóban jelentős a piaci igény ezekre a ?különleges felhasználásra szánt? késekre, ezért nem meglepő, ha a gyártók minden évben megpróbálnak előrukkolni néhány újdonsággal. Ez alkalommal egyszerre két ?önvédelmi? eszközt is volt szerencsém közelebbről megvizsgálni a Spyderco 2013-as palettájáról.

Bárki, bárhol, bármikor

Ha valaki belelapoz egy katonai vagy rendőrségi szabályzatba, akkor hosszú oldalakon többtucatnyi pontba szedett biztonsági rendszabályt fog találni, esetleg olyan fejezetcím alatt, mint a ?Lőtéren betartandó biztonsági rendszabályok?. Ez egyrészről köszönő viszonyban sincs a gyakorlatiassággal, hiszen fegyverhasználatkor az ember nem pörgethet át az agyában egy leporellónyi szabályt, másfelől azt sugallja, hogy a lőfegyverrel kapcsolatos szabályok a lőtérhez kötődnek, nem pedig általánosak.A való életben viszont vannak olyan, tapasztalatok alapján leszűrt, csak néhány pontból álló, gyakorlatias megközelítésű biztonsági szabályok, melyek tevékenységtől és helytől függetlenül alkalmazandók. Számít az, hogy valaki fekszik vagy ül, áll vagy fut, kerítésre kapaszkodik fel vagy létrán mászik le? Van jelentősége annak, hogy valaki városi emberek ezrei között kocog, vagy egyedül bandukol a sztyeppén? Lényeges az, hogy valaki hajtányon vagy léghajón utazik?

S&W Super 9

Az amerikai Smith and Wesson a világ legnagyobb maroklőfegyver-gyártója. Kínálatukban nagyon sok központi gyújtású lőszert tüzelő öntöltő pisztolyt találunk, melyek jó része önvédelmi, illetve szolgálati fegyverként használatos. Az itt bemutatásra kerülő Super9 eltér ezektől abban, hogy kifejezetten az európai piacra szánt sportpisztolyról van szó.

Fillérekért jót?

Nemrégiben egyik sporttársam azon (kellemesen) kínos helyzetbe került, hogy két megszerzésije is egy időben "érkezett meg", pénze viszont éppen nem volt. A 2004 óta hatályos jogszabály egyik hiányossága, hogy nem lehet a megszerzésit hosszabbítani, veszni meg nem akarta hagyni. Megkérdezte tehát, hogy érdemes-e megvennie egy ZKR 590 Grand revolvert .38 Special kaliberben, szinte ingyen. A típussal szerzett korábbi tapasztalataim alapján ezt javasoltam. Nem bánta meg, hogy mennyire nem, és miért, azt elemezzük ezen cikkben.

TOZ-36 ?Nagant?

A Nagant M1895 hadirevolvert valószínűleg minden olvasónk ismeri, ha másképpen nem, akkor szovjet háborús filmekből. Azt viszont vélhetően sokkal kevesebben tudják, hogy a furmányos konstrukcióra alapozva vérbeli sportfegyverek is készültek, ugyancsak nem kevés műszaki finomságot felvonultatva.

El nem mondott történetek

Sok jó cikk olvasható a Colt-féle revolverek történetéről, jelentőségéről, ezért én most megkímélném az olvasót, hogy még egyszer el kelljen olvasnia ugyanazt a sztorit. Engedjék meg, hogy inkább gyakorlati oldalról szemezgessek az 1860 Army revolver és családja (az 1861 Navy és 1862 Police) történetéből.

Lapos műanyag tokos

A török Zoraki pár éve robbant be a hazai gázpisztolypiacra a rendkívül sikeressé vált 914-es modellel. A termék annak ellenére gyorsan befutott, hogy nem hasonlított egyetlen létező éles pisztolyra sem, ami a gázfegyvermezőnyben kifejezetten ritkaság. Most megérkezett a szubkompakt műanyag tokos újdonságuk is, az M906 ? erről videónkat is megnézhetik a www.fegyvervideo.hu portálunkon.

A .22-es Margolin pisztoly

Ez az a pisztoly, melyen hazánkban a sportlövők egész nemzedékei nőttek fel, hiszen majd' minden exszocialista országban a lövészklubok elengedhetetlen tartozéka ez az öreg csataló. Az MCM-pisztoly évtizedekig egyet jelentett a kiskaliberű sportpisztoly fogalmával Magyarországon is. A volt Szovjetunióból való származása okán gyakran lekicsinylően nyilatkoznak róla, holott messze jobb fegyver, mint amit az ára indokolna.

Magyar fegyver, török másolás

Az ismert angol mondás szerint a tisztelet legmagasabb foka a másolás. Nos, a törökök igencsak tisztelettudóak, éles és szabadon tartható fegyverek tekintetében is. Eddig jellemzően az olasz és a német gázpisztolyipar termékeit klónozták apróbb-nagyobb módosításokkal, most egy magyar eszköz következett.

Jericho 941F pisztoly

A jó öreg Jericho 941F. Igen, mára már nálunk is nyugodtan lehet így beszélni erről a pisztolyról, hiszen eltelt egy évtized, amióta viszonylag nagy mennyiségben (legalábbis itteni viszonylatban) megjelent ez a típus kis hazánkban.

A Glock-ok világa

A GLOCK-pisztolyokról szóló cikk első részében jeleztem, hogy a GLOCK 17 alapmodell 80-as évek elején történt kifejlesztése óta ennek a modellnek az alapjain 33 különböző kivitelt hoztak létre az osztrák cégnél. Ez a 33-féle modell 8 különböző népszerű pisztolykaliberben készül, ezek alapján, kalibercsoportonként mutatom be a sokféle típust ebben a részben.

Tizenkettőt egy csapásra!

Az utóbbi években a Keserű Művek sorra jelenteti meg a muzeális, illetve gáz-riasztó gumilövedékes fegyvereket. A 18 mm-es, sorozatban gyártott modellek közül eddig a 4-lövetű Onesta revolverek bírtak a legnagyobb tárkapacitással. Az új ?otthonvédelmező? is tulajdonképpen egy gigantikus revolver, még ha ez elsőre nem is nyilvánvaló. Hogy hány lövetű? Lásd a címet!

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.