This is alternative content.

Jog & fegyver 206.

Kissé mintha elmaradtam volna egy-két olvasónak a válaszadással, amelyek esetlegesen közérdeklődésre is számot tarthatnak. Jelenleg, noha lehetett valamiféle módosítás tervezetekről hallani nincs az asztalon komolyabb változtatása a lőfegyverekkel kapcsolatosan. Igy aztán megnyílt a lehetőség a válaszadásra.

Jog & fegyver 205.

Kezdjük azzal, hogy az olvasók vegyék elő a Kaliber 2015. évi első (januári) számát, nyissák ki a Jog & fegyver rovatnál. Olvassák el még egyszer a 18. oldalon az ORFK által akkor és ott csupán egy sportegyesületnek, később a többi sportegyesületnek illetve sportszövetségnek ? valamint a rendőri szervek részére is ? kiküldött levelet. Ezt vessék össze az alábbi Korm. r. 2. §-val. Vegyék még elő a Kaliber 2014. évi novemberi számát és olvassák át a Jog és fegyver rovatot még egyszer. Katonakoromban az a mondás járta, hogy fölfelé csak csodálkozunk. Na, ez most is éppen így van.

Jog & fegyver 204.

Most kivételesen kizárólag egy témát járunk körbe egyetlen olvasói levél miatt. Az engedéllyel tartott flóbertfegyverek viszonylag alacsony darabszáma miatt elég keveset foglalkoztunk ezzel a témával, legfeljebb büntetőjogi szempontból kerültek a flóbertek elő. Most azonban egy teljesen új helyzet állt elő csupán néhány mérési eredmény miatt, melyről azért jó lenne megismerni a PKLV szakmai véleményét is.

Jog & fegyver 203.

Ezúttal is az Ügyvéd válaszol, a témakörök pedig az EU-n belüli légfegyverimport buktatóitól a lőtér-létesítésen keresztül, a flóberteken és a western-puskatokon át a gáz-riasztó fegyverekig terjednek.

Jog & fegyver 202.

Ezúttal a főszerkesztő kénytelen megírni a bevezetőt a Jog és fegyver rovathoz, magyarázatképpen. A 2015. januári (Kaliber 201.) számunkban leközölt cikkünkre a MAPOSZ nevű újdonsült sportlövő szövetséggel kapcsolatban felmerült kérdésekre több sportlövő szövetség illetve az ORFK illetékesei is válaszoltak.

Jog & fegyver 201.

Minden olvasónknak boldog új évet kívánok, és elsősorban visszatekintve az elmúlt évre éppen ideje beidézni a 253/2004(VIII.31.) Korm. rendelet múlt évi módosítását, mely gyakorlatilag 50 főnél kevesebb személyt érint, azonban a jogszabály teljességéhez hozzá tartozik. A 2004 évi XXIV. tv. az elmúlt évben nem változott, az utolsó módosítása 2013. július 1.-én lépett hatályba.

Jog & fegyver 200.

Megint itt az év vége és nem véletlen, hogy a pirotechnikai kérdéseket is ebbe a lapszámba igyekeztem bezsúfolni, mondván, hogy talán idejében szólok. Arról a néhány ? meglehetősen keveseket érintő ? jogszabályi változásról, melyek az előző lapszám ?Hírek? rovatában szerepelt, majd januárban olvashatnak.

Jog & fegyver 199.

Az előző számunkban már érintettük a sportegészségügy témáját, de úgy látszik maradtak még értelmezésre váró kérések. A Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által kiadott módszertani levél internetes elérhetőségét azért adtam meg, hogy a sportolók és a sportszervezők is tisztán lássanak ebben a kérdéskörben. Most ezen túlmenően a lakásvédelem kérdésköre és egy gázfegyveres eset is terítékre kerül.

Jog & fegyver 198.

Ebben a számban, függetlenül az arizonai lövészetvezető tragikus ? és az olvasók által bizonyára ismert- halálától, vezető téma a fiatal korosztály sportlövészetének lehetősége. A két megkeresés teljesen véletlenül jött szinte egy időben, megjegyzem, hogy az MDLSZ már az utolsó két közgyűlésén érdemben is foglalkozott a helyzettel, mert az utánpótlás nevelését valahogy meg kell (-ene) oldani.

Jog & fegyver 197.

Ebbe a számba véletlenek folytán két olyan olvasói levél is belekerült, ami a haditechnikai eszközökre vonatkozik, illetve még egy lőfegyver-használati kérdés többféle aspektusból megvilágítva.

Jog & fegyver 196.

Noha hallani-olvasni lehet híreket bizonyos szabályozási változásokról, mind a vadász-, mind pedig a színházi fegyverek vonatkozásában, egyik esetben sem jutott el odáig a történet, hogy érdemi változásokról számolhatnék be, így változatlanul folytatom az olvasói levelek feldolgozását.

Jog & fegyver 195.

Érdemi jogszabályváltozás hiányában folytatjuk az olvasói levelek feldolgozását azzal, hogy aki esetleg nem kapott választ az első félév során feltett kérdéseire, annak valószínűleg informatikai oka lehet. Nevezetesen, hogy a levelezőrendszeremben valahova elkeveredett a beérkezett e-mail és minden igyekezetem ellenére sem találtam meg. A jelenlegi adataim szerint minden olyan olvasónak válaszoltam, aki a levelét ebben az évben május 31-ig elküldte e-mailben és a feltett kérdésre nem közvetlenül válaszoltam.

Jog & fegyver 194.

Minap vadásztársam jelentkezett be hozzám rémülten, mondván nagy a baj. Beidézték a rendőrségre lőfegyverrel elkövetett szabálysértés miatt. Nem igazán értette az okát. Soha nem ellenőrizte senki. Sem vadászat közben, sem máskor. Sem az úton, sem otthon, sem a területen. Valami fatális tévedésre gondolt, aminek gyorsan utána jártam.

Jog & fegyver 193.

Régi adósságom az olvasók felé, még ha nem is érint tömegeket, a lőfegyverek külföldre szállításának jogi szabályozására vonatkozó elemzés. Akár mennyire is húzódozom a témától bele kell vágnom.

Jog & fegyver 192.

Igaz, hogy ez az áprilisi szám, de az olvasói levelek nyilvánvalóan kapcsolódnak az év eleji sportorvosi vizsgálathoz, illetve a vadászjegy kiváltásához. Úgy gondolom, hogy a vadászattal foglalkozók részére is írhatok esetenként újat. Sajnos a sportorvosi terén mindig ugyanúgy járjuk körbe a témát érdemi eredmény nélkül. Csak azt tudom javasolni általános jelleggel, hogy minden sportoló időben nézzen körül szűkebb és tágabb környezetében még a versenyszezon alatt, hogy amikor eljön az idő a sportorvosi engedély megújítására már minden bejáratott módon egyszerűen menjen.

Jog & fegyver 191.

Ismét olvasói levelekkel folytatjuk a sort, de kezdjük azzal, ami kimarad belőle. Ki fognak maradni a rendőrség ? sok esetben speciális szolgálatának ? tagjai által küldött levelek, melyek rendre az önvédelmi célú lőfegyvereikre vonatkozó viselési engedélyek meghosszabbításának elutasításáról szólnak. Jelzem, hogy a levélírók mindegyike a végrehajtó állomány valamilyen szintjén teljesít szolgálatot és komoly pénzeket fordítottak a megfelelő minőségű önvédelmi fegyver megvásárlására valamint a rendszeres gyakorlásra. Nem kívánjuk semmilyen vizsgálat céltáblájává tenni a hozzánk fordulókat, ugyanakkor érdemi választ sem tudunk adni kérdéseikre. Távol álljon tőlem, hogy ilyen egyértelmű mondhatni triviális kérdésben vitába szálljak a rendőri ( belügyi ) felső vezetéssel. Tartom magam Konfuciusz ( ?? ) intelméhez: ?Soha ne kezdeményezz szellemi párbajt fegyvertelen emberrel?

Jog & fegyver 190.

Mielőtt rátérnék az erre a hónapra tervezett témára, nevezetesen néhány ismételten megküldött olvasói levél megválaszolására előzetesen célszerű a NAV január elején kiadott felhívását ismertetni. A januári számban volt már szó a külföldről történő behozatalról az EU vonatkozásában, így ezt a felhívást kizárólag a teljesség igénye miatt tesszük közzé.

Jog & fegyver 189.

Boldog új évet kívánok az olvasóknak, függetlenül attól, hogy mikor is veszik kezükbe a 2014. évi első számot. Mielőtt rátérnék az előző év utolsó számban tett ígéretem beváltására és válaszolnék az olvasói levelekre azért az idő múlására csak fel kell hívnom a figyelmet.

Jog & fegyver 188.

Tudom, hogy vannak még restanciáim az olvasókkal szemben, de majd a következő évet azzal kezdem, hogy a válaszokra is sor kerül. Sajnos nem tudom megállni, hogy ne írjam le a történetet, mert talán több tanulságot hordoz magában a hazai igazságszolgáltatás kórképével együtt, mint első pillanatra gondolnánk.

Jog & fegyver 187.

Egyéb félelmetes jogszabály változás hiányában folyassuk a sort az olvasói levelek megválaszolásával, melyek a Dr. Bokros Ügyvédi Iroda weboldalon található űrlap kitöltésével érkeztek.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | > | >>

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.