This is alternative content.

Kalasnyikov maximumon

Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov nagyszerű alkotása mára többé vált mint legenda. A közismert Kalasnyikov-hadifegyvereken túl immár üzletileg is sikeres civil leszármazottai születtek. A legnagyobb kaliberű ezek közül a 12/76-os sörétes lőszert tüzelő Saiga-12. Először 1-2 évvel ezelőtt sikerült lőni vele néhány tájat a festői Szlovákiában, de most végre került Magyarországon is kipróbálható példány.

Skorpiócsípés

A cseh VZ61 Skorpion géppisztoly mindig is az egzotikumok közé tartozott, mifelénk leginkább bűnözők és terroristák kelléktárában tudtuk elképzelni. Egy ideje azonban sorozatlövésre alkalmatlan polgári változatai is megjelentek, elsősorban hobbifegyvernek. Ezek mára eljutottak Magyarországra is, és élvezettel teszteltük is őket.

Acélba öntött költészet

Ritkán fordul elő, hogy olyan pisztolyt tesztelhetünk, ami nemcsak Magyarországon számít igazi ritkaságnak, hanem világszerte elismerést váltana ki gyűjtők és sportlövők részéről egyaránt. A SIG P240 ilyen darab volt. Egyenesági őse, a P210 is már a pisztolyok Rolexének minősült, a P240 mellett mégis csak szánalmas traktorgyári erőlködésnek tűnik.

Modern vadnyugatiak

A Colt M1873 Single Action Army, más néven a Peacemaker élemedett kora ellenére ma is igen keresett világszerte. Természetesen elsősorban a replikák teszik ki a mezőny zömét, a cikkünkben bemutatásra kerülő Rugerek viszont sokkal többek, mint egyszerű másolatok.

Ein Volk, Ein Reich, Ein Luger

Az e sorok megírásakor éppen 100 éve rendszeresített Luger-pisztoly, avagy a Parabellum P08 képe annyira összefonódott a huszadik század világégései során a német haderőkével, hogy az már 60 évvel ezelőtt is megérdemelte a legendás jelzőt. Más kérdés, hogy a ?fajgermán pisztoly? mítosz nagy része valóban csak mítosz, hiszen az alapkoncepció egy amerikai állampolgártól származik, a tervező osztrák volt, a gyártás pedig egy német zsidó gyárában kezdődött meg.

Springfield XD-M

Az rendkívül érdekes, hogy a Magyarországot övező államok közül többen is milyen nemzetközileg is sikeres pisztolygyártó cégek alakultak ki, miközben itt gyakorlatilag megszűnt a klasszikus értelemben vett lőfegyverek gyártása. Az osztrák Glock elképesztő diadalmente közismert, a szlovák Grand Power pisztolyait immár STI név alatt is forgalmazzák, az ukrán FORT egyelőre csak feltörekvő márka, míg a horvát HS pisztolyának sikeressége az utóbbi években elhomályosította a Glockét is. Valóban ilyen jó lenne a HS-féle Springfield XD? Cikkünk erre keresi a választ.

Remington R-15 Predator Carbine CS -

Az utóbbi másfél évtizedben a két klasszikus amerikai hadifegyvert, az M1911 pisztolyt, és az M-16/AR-15 öntöltő puskákat számtalan tengerentúli cég kezdte el gyártani, és még több felcímkézni saját nevére. Az utóbbira lesz kiváló példa cikkünk tesztalanya, a Remington R-15 Predator név alatt forgalmazott újdonság.

Párhuzamos teszt: Glock 30 és 36

Magyarisztánban a tesztünkben szereplő két pisztolynak sajnos kevés babér terem. A termelés több, mint 90%-a az Egyesül Államokban kel el. Azonban néha olyan jó álmodozni arról, milyen lenne egy normális ország normális fegyverpiacán tobzódni a kínálatban. Úgyhogy most szellemüljünk át, és képzeljük el azt, amikor nem a legújabb török gázpisztoly megjelenése jelenti a szenzációt, és ismerkedjünk meg a két legkisebb .45 ACP Glockkal.

TOZ-36 ?Nagant?

A Nagant M1895 hadirevolvert valószínűleg minden olvasónk ismeri, ha másképpen nem, akkor szovjet háborús filmekből. Azt viszont vélhetően sokkal kevesebben tudják, hogy a furmányos konstrukcióra alapozva vérbeli sportfegyverek is készültek, ugyancsak nem kevés műszaki finomságot felvonultatva.

A géppuskák és golyószórók története ? 2. rész

Hiánypótló cikksorozatot indítottunk útjára a Kaliber hasábjain. A géppuskák és golyószórók kialakulásáról és fejlődéséről lesz szó, a kezdetektől egészen napjainkig, és bemutatunk néhány ismert és kevésbé ismert modellt is. Az első világháborúban már megjelent az igény egy könnyebb sorozatlövő fegyverre, ezek lettek az első golyószórók.

CZ?75 SP?01 Shadow

A cseh Ceska Zbrojovka a korábbi, szolgálati pisztolyok uralta kínálatát kétfelé is igyekszik bővíteni az utóbbi évtizedben. Az egyik irány a különféle kompakt és szubkompakt önvédelmi pisztolyoké, elsősorban amerikai piacra. A másik fő csapásirány viszont a sportfegyvereké, melyek főként az IPSC és IDPA sportokra optimalizáltak. A tesztünkben szereplő SP?01 Shadow (?árnyék?) is az utóbbi csoportba tartozik.

Beretta PX4 Storm

Az olasz gyártmányú fegyvereket mindig gyanakvással veszem kézbe, kiindulva azon alapigazságból, hogy öntöltő pisztolyt csak német anyanyelvű ember készítsen (esetleg cseh). Az itthon újnak számító Beretta PX4 pisztoly azonban tesztje során rácáfolt előítéleteimre, mert pontos és megbízható volt. De persze nem lenne itáliai, ha tökéletes lenne.

Pedersoli ?Colt?


Korábbi számunkban már részletesen vizsgáltuk az észak-amerikai ismétlőpuskák korának hajnalát és aranykorát. A pisztolykaliberű többlövetű puskák fontos szerepet játszottak a fiatal amerikai állam megteremtésében, hiszen alacsony áron egy egyszerű, megbízható fegyver képében megfelelő tűzerőt adtak a telepesek kezébe, mellyel megvédhették családjukat, és elejthették
a mindennapi betevő falatot.
Nem voltak ezek a fegyverek erőművészek, vagy
a maximális pontosság mintaképei, ugyanakkor nagyszerű mindenesek voltak a marhahajcsárok, a törvény és
a törvénytelenég emberei kezében. A legismertebb alsó kengyelkulcsos Winchester-modellek mellett volt azonban más alternatíva is.

Glock 17

Az elmúlt három évtized legfontosabb pisztolya vitathatatlanul a Glock 17 volt.
A sógorék műanyagtokosa kategóriájában piacvezető és egyben etalon lett.
Bár a szögletes formák tömkelegében ez nem annyira szemet szúró, immár a Glockok negyedik generációjánál tartunk.

Colt .22

A Colt .22 Long Rifle kaliberű pisztolyainak története csaknem egy évszázadot ölel fel. A tesztünkben szereplő modell az utolsó a sorban ? ahogy a cég dolgai állnak, nem lesz belátható időn belül folytatás. De a Colt .22 már csak futurisztikus külseje és érdekes technikai megoldásai okán is igényt tarthat figyelmünkre.

Smith and Wesson MP9

A huszadik század legsikeresebb rendőrségi szolgálati fegyvere Amerikában kétségtelenül a Smith and Wesson Military & Police .38 Special hatlövetű revolver volt. A 21. század hajnalán a jól csengő nevet egy egész sor fegyverre aggatták rá, melyek közül azonban a legfontosabb a műanyagtokos MP öntöltő pisztoly.

SMLE No. 5

A legendás brit hadipuska, a Short Magazine Lee Enfield (SMLE) legrövidebb verziója a trópusi hadviselésre optimalizált No. 5., avagy a Jungle Carbine.
Ezt tartják egyébként a második világháború ?legdögösebb ismétlőpuskájának? is.

A puritán mesterlövész

Ha patinás múltjuk, eleganciájuk alapján rangsorolnánk a forgó-tolózáras fegyvereket, a most bemutatásra rendőrségi mesterlövészpuska valahol a sereghajtók között végezne. Ha azonban népszerűség és puszta funkcionalitás szerint válogatnánk, a Remington Model 700 kiütéssel győzne az Atlanti-óceán túlsó partján, és az ?öreg kontinensen? is alaposan megszorongatná a konkurenciát?

Smith and Wesson M360PD

A Smith and Wesson évek óta a legjelentősebb piaci szereplő az egzotikus fémeket, fémötvözeteket felvonultató szuperkönnyű önvédelmi fegyverek piacán.
A tesztünkben szereplő Model 360 Personal Defence pedig a legkönnyebb .357 Magnum kaliberű revolver a piacon.

Heckler und Koch P30

A Heckler und Koch szolgálati célú műanyag tokos öntöltői az utóbbi tizenegynéhány évben folyamatosan vesztik el a szögletes-drabális jellegüket. Az egyre javuló ergonómiát aztán rendre komoly rendvédelmi megrendelések követik. A most bemutatásra kerülő HK P30-ból is 14 ezer darabot rendszeresítettek a német vám- és penzügyőrszervek.

<< | < | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | > | >>

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.