This is alternative content.

Fából vaskarika?

Először márciusban, az IWA-n találkoztunk ezekkel a pisztolyból karabélyt varázsoló ötletes talakítókészletekkel. Már akkor megtetszett az egész koncepció, így kimondottan örültem, amikor meghallottam, hogy egyből két gyártmányt is tesztelhetünk belőle.

Akik az álommanót is lelőtték...

A verseny előtti este ráhangolódásképp megnéztem a Black Hawk Downt, majd ébredés után a SWAT betétdalát hallgattam, miközben magamra aggattam a combtokomat és a taktikai mellényemet. Amikor már úgy éreztem, hogy én vagyok Samuel Jackson, a feleségem a kezembe nyomott a fekete öltözékemhez igazán passzoló piros-fehér csíkos szatyrot, ami az összképet és az emelkedett hangulatomat is tönkretette. (A versenyről szóló videóriportunkat a www.fegyvervideo.hu portálunkon is megnézhetik.)

Ittas Fmatyinak CS-t!

A Toto-videó, melyben a 3 méterről induló nagydarab késes támadót imitáltuk gázfegyver ellen, az RG89N-ről szóló videónkban megtekinthető a www.fegyvervideo.hu-n, és lapunkban is részletesen írtunk tapasztalatainkról.
Most csavartunk egyet a dolgon, és kizárólag CS-re tárazott gázfegyvert használtunk, közepesen ittas támadó ellen.

Zsebibaba, a régi ismerős

Az ME 38 Pocket régi ismerős a magyar fegyverboltból, még a 2004 előtti időkből. Akkor azonban csak a 4 mm Randzünder Lang kaliberű "flóbert" verziója volt elérhető, igencsak borsos áron. Jelenleg viszont már szabadon tartható a gáz-riasztó kivitel is, melynek lényegesen több értelme van ilyen csőhossz mellett.

Az első

Tavaly volt húsz éve, hogy a 9 mm PAK gáz-riasztó kaliber elindult diadalútjára, de hogy mely fegyverben jelent meg először? Az ME által importált olasz Valtrók mellett az első német gázpisztoly ebben a kaliberben az ME 9 Mini-Para volt.

A Belga ?Bögöly?

Európa ezen kis országa nem kisebb fegyvergyárral büszkélkedhet, mint a több mint 120 éves múltra visszatekintő Fabrique Nationale d?Herstal (FN Herstal), melynek modern fegyverei között említhetjük az egyik legnagyobb számban rendszeresített öntöltő hadipuskát, az FN FAL-t és annak utódát, az FN FNC-t is; airsoftos körökben pedig a különleges alakjáról is ismert P90-es modelljük tűnhet ismerősnek. A cikkünk éles eredetijét azonban az USA-ban, az amerikaiaknak készítik.

Tizenkettőt egy csapásra!

Az utóbbi években a Keserű Művek sorra jelenteti meg a muzeális, illetve gáz-riasztó gumilövedékes fegyvereket. A 18 mm-es, sorozatban gyártott modellek közül eddig a 4-lövetű Onesta revolverek bírtak a legnagyobb tárkapacitással. Az új ?otthonvédelmező? is tulajdonképpen egy gigantikus revolver, még ha ez elsőre nem is nyilvánvaló. Hogy hány lövetű? Lásd a címet!

Plinker P38

Az ERMA (Erfurter Maschinen- und Werkzeugfabrik) 75 éves fennállása alatt jó pár kuriózumot gyártott. A nálunk főleg igényes gáz-riasztó fegyvereiről híres cég megcélzott egy másik piacot is, a kis kaliberű fegyverekét. A második világháború után Dachauban működő gyár egyik terméke az EP 882 típusjelzést kapta, és kísértetiesen hasonlít egy P38-ra. Távolról összetéveszthető, közelebbről a méretbeli különbségek már árulkodnak. Ez bizony egy .22 LR kaliberű pisztoly.

Farkasbőrbe bújt bárány

A Walther/Colt M16-alakú .22 LR puskáról szóló cikkünkben említettük, hogy a kis kaliberű öntöltők harciasnak tűnő külsőbe való öltöztetése az egyik új trend. Az a típus egy nulláról megtervezett teljesen új fegyver, míg most egy másik utat vizsgálunk meg, hiszen a Remington 597 évek óta forgalomban van, mégis csak most öltöztették fel ilyen vadítóra.

Előttem az utódom

Cikkünkben felvázoljuk a mesterlövészfegyverek történetének néhány fontosabb állomását, majd bemutatjuk a Magyar Rendőrség Terrorelhárító Szolgálata által vásárolt új mesterlövészfegyvert, a Unique Alpine TPG?1-et.

Taurus Judge

Amikor először láttam képen, majd élőben a Taurus Judge-t, elképedtem, hogy ezt az izét vajon miért tervezték meg? Pedig ezúttal a Taurus jó lóra tett, a Judge az utóbbi évek legsikeresebb új revolvermodellje az USA-ban, tehát remek érzékkel találták meg azt a piaci rést, ahol nincsen konkurenciájuk.

Magyar Kalasnyikovok

A 2009-es esztendő egy évfordulót is hozott a magyar Kalasnyikov-gyártás tekintetében. 40 éves lett az 1969-ben született AMP?69.
Nem kerek évforduló, de 23 éves lett a korát némileg meghaladó, 1986-ban haditechnikai ellenőrző vizsgálatát kezdő NGM/NGV gépkarabély.

HS 2000 (XD-9) Sub-Compact

Tavaly volt alkalmunk kipróbálni a horvát HS - Amerikában csak Springfield Armory XD-M néven forgalmazott - legújabb műanyag tokos pisztolyát. Most megérkezett Magyarországra a szubkompakt kivitel is, mely azonban még az előző, XD-generációt képviseli, így érdekes összehasonlításra volt módunk.

Az agyaggalambölő célszerszám

Sosem voltam híve a "fából vaskarika" vagy az univerzális "5 in 1" termékeknek, de ugyanakkor a kimondottan egy adott feladatra kihegyezett dolgok általában nem túl izgalmasak. Kevés olyan fegyverrel találkoztam, mint például a SIG P240, ami annak ellenére lenyűgözött, hogy az adott célfeladaton kívül szinte semmire nem jó. A Beretta UGB 25 Xcel szintén ilyen.

Méret a lényeg!

Néha pedig a kisebb a jobb. A Glock a .45 ACP kaliberű öntöltőinél nem növelte, hanem kisebbé tette néhány milliméterrel a markolat kerületét, mégis, mintha teljesen új fegyverek születtek volna. Az SF modellek egy hosszú evolúció legfrissebb állomásai, mely ismerete nélkül nem értékelhetőek igazán.

Black Hawk Down - kicsiben

Az egyik kedvenc - valóságalapú - háborús filmemet jutatta eszembe az új Umarex-Colt öntöltő puskák tesztje. Amikor három lövő egymás mellett állva folyamatosan tartotta tűz alatt a fémcélokat és az üdítősflakonokat M16 és M4 alakú puskácskákkal, tisztára Mogadishuban éreztem magam. De nem lőttek vissza Kalasnyikovval, és a lőszerköltséget sem az amerikai adófizetők állták. Ennek ellenére nem került sokba!

Brazil Glock

A műanyag tokos önvédelmi/szolgálati pisztolyok piaca igencsak zsúfolt, aki mértékadó fegyvergyártónak érzi magát, annak itt komoly terméket kell harcba küldenie. A brazil Taurus zászlóshajója ezen a téren a 24/7 modellcsalád néhány éve.

Embermegborító kézi készülék

A Keserű Művek által gyártott muzeális gumilövedékes fegyverek hosszú sorában az új Onesta-modell kifejezetten nagyágyú. A szó szoros értelmében, hiszen ezen négylövetű traumatikus revolver méreteiben vetekszik egy X-frame Smith & Wessonnal.

ÜberGewehr

A németek (túlzott) precizitásra törekvése, ami a fegyvereket illeti, közmondásos, a Heckler und Koch sajátos hozzáállása a civil piachoz ugyancsak ismert. Így nem kis meglepetés volt, hogy - a várakozásokkal ellentétben - 2008-ban Európában is megjelentették a HK416 polgári kivitelét, az MR223-at.
Az HK416, illetve az MR223 valószínűleg a legjobban elkészített, legmegbízhatóbb és egyben legdrágább sorozatban gyártott M4-formátumú fegyver jelenleg.

Fillérekért jót?

Nemrégiben egyik sporttársam azon (kellemesen) kínos helyzetbe került, hogy két megszerzésije is egy időben "érkezett meg", pénze viszont éppen nem volt. A 2004 óta hatályos jogszabály egyik hiányossága, hogy nem lehet a megszerzésit hosszabbítani, veszni meg nem akarta hagyni. Megkérdezte tehát, hogy érdemes-e megvennie egy ZKR 590 Grand revolvert .38 Special kaliberben, szinte ingyen. A típussal szerzett korábbi tapasztalataim alapján ezt javasoltam. Nem bánta meg, hogy mennyire nem, és miért, azt elemezzük ezen cikkben.

<< | < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | > | >>

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.