This is alternative content.

Amikor nincs rajtunk derékszíj

Az minden rendszeresen fegyvert viselő számára egyértelmű, hogy az erősebb kéz oldalán övtokban elhelyezett elsődleges önvédelmi fegyver a legjobb megoldás a kényelem és a gyors ránthatóság szempontjából, az esetek legalább 90%-ában. De mi van akkor, ha valamiért nincs, vagy nem lehet rajtunk derékszíj?

Interjú Dave Skinnerrel

David L. Skinner több mint másfél évtizede az amerikai fegyveripar egyik közismert alakja, hiszen a vezetése alatt a kis műhelyecskének indult STI komoly gyártóvá és piaci szereplővé nőtte ki magát. Nemrégiben a szomszédos Szlovákiában járt, ahonnét a Grand Power pisztolyokat saját név alatt importálják. Itt volt módunk interjút készíteni vele.

Magyar fegyver, török másolás

Az ismert angol mondás szerint a tisztelet legmagasabb foka a másolás. Nos, a törökök igencsak tisztelettudóak, éles és szabadon tartható fegyverek tekintetében is. Eddig jellemzően az olasz és a német gázpisztolyipar termékeit klónozták apróbb-nagyobb módosításokkal, most egy magyar eszköz következett.

Van, ami élethű és van, ami nem

Az Ekol-Voltran, a Blow és a Zoraki után újabb török gázpisztolymárkát ismerhettünk meg nemrégiben. A Retay Arms leginkább a különféle méretű ?deszert sas? replikáiról ismert, most azonban két épelméjűbb méretű modelljüket, a Baront és a CS9-et vizsgáljuk meg.

Egy Weihrauch másik ruhában

Valószínűleg a nem hardcore gázfegyvergyűjtő olvasók számára a Geco 900G típusjelzés nem mond semmit, ugyanakkor a képeken látható fegyver formája feltűnően ismerős lehet.

Egy letűnt kor fegyvere

Nem is olyan régen még csak elvétve lehetett találkozni a II. világháború korszakát idéző airsoftfegyverrel. Néhány klasszikus WWII-es fegyver főleg japán gyártók palettáján (már a kezdetektől szerepelt), azonban ezek több okból sem voltak könnyen elérhetők. A piaci rést felismerve több gyártó is előrukkolt a korszak jellemző fegyvereivel, mint például az MP?40-nel, MG?42-vel, PPS-sel, illetve a cikkünkben is bemutatásra kerülő MP?44-gyel.

Az ember a Grand Power mögött

Jaroslav Kuracina gyakorlatilag egyedül hozta létre a szlovák Grand Power fegyvergyárat a teljes egészében saját konstrukciónak tekinthető K100 pisztolyra alapozva. Lapunkban már több tesztet közöltünk fegyvereikről, most megismerkedhetnek a cégtulajdonos, főtervező gondolataival is.

 

Zoraki R1 (GG ? gumilövedékes gáz-riasztó)

A török Atak Arms Zoraki termékcsaládja a 914 gázpisztolymodellel mutatkozott be Magyarországon, árához képest nagyot sokat nyújtva hamar sikeres is lett. Gázrevolverük, az R1 azonban messze nem mozgatta meg annyira az önvédelmi gáz-riasztó fegyvert keresők fantáziáját. Eddig. Mert 2011 áprilisának közepén megjelent a 10 mm-es gumilövedéket is kilőni képes új változat.

Az ?IZS-bock?: Baikal IZS?27?E

Megmondom őszintén nehéz olyan témáról szakcikket írni, amihez érzelmileg is kötődik az ember, azaz a szerző. Valahogy így vagyok ezzel a témával is, hiszen ez a témakör nagyon is kötődik a jelen vadászéletemhez és nem beszélve a távoli múltról, hiszen tizenévesként az első vadjaimat is orosz sörétes fegyverekkel ejtettem el.

Egy lövés, egy halál

Új cikksorozat indul útjára a Kaliber magazin hasábjain, amelyben ? hasonlóan a korábbi géppuskákról, illetve géppisztolyokról szóló cikksorozatokhoz ? a mesterlövészfegyverek fejlődését mutatjuk be országokra lebontva. Ahogy már korábban, most is igyekszünk egy átfogó, de korántsem teljes képet adni ezekről a fegyverekről, ugyanakkor reméljük, sok hasznos újdonsággal tudunk majd szolgálni a kedves olvasóknak!

Egy fegyver evolúciója

A technika fejlődésével egyidejűleg számos fegyvertípus jelentős átalakításon esett át, hogy használható és megfelelően alkalmazható legyen a változó igényeknek megfelelően. Így volt ez az M14-es öntöltő/önműködő puska SOCOM?16 típusával is. Az airsoftos alapverzióval szinte egy időben számos gyártó előrukkolt a kompaktabb, modernebb verzió műanyag lövedékes másolatával is. Az alapmodellről a januári számban bővebben olvashat, így mostani cikkünkben a Socom-verziót mutatjuk be.

Achtung! Polizei!

A németeket a mi régiónkban szokás példaképként felfogni, bár azt mifelénk rendszeresen elfelejtik, hogy az irdatlan német bürokráciához nem szerencsés balkáni slendriánságot is társítani. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a derék germánok milyen követelményrendszert dolgoztak ki a rendszeresítendő rendőrségi pisztolyokkal kapcsolatban. Az anyag 27 oldalt tesz ki, rendkívül részletekbe menő, pedig ezt nálunk el lehet intézni annyival, hogy ?ki vesz új Audit a tábornok/államtitkár úrnak?.

ÚJ, egységes fegyvertörvény-tervezet!

Az új fegyvertörvény a legendák szerint minden év októberében jön ki, és mindenki tutira tudja mi lesz benne. Aztán sosem lesz belőle semmi. Az alábbiakban viszont egy olyan átfogó, egységes törvénytervezetet olvashatnak itt, mely az ügyben érintett összes szakmai és érdekvédelmi szervezet, szövetség közös akaratát képviseli. Az anyag 2010 során jött létre a Fidesz-frakció által felkért civil munkabizottság tevékenysége nyomán, széles körű egyeztetéssel.

Magasan képzett rendőrök viadala

A Csomán-féle megmérettetésekről, versenyekről általában Uram kolléga szokott a magazin lapjain írni, de mivel egyéb elfoglaltságok miatt ezen az eseményen nem tudott részt venni, jelen cikket maga az ötletgazda és a válogatott aljasságok mestere, Csomán János veti papírra.

Nyomokban Kalasnyikovot tartalmaz

A German Sport Guns MP5-alakú termékéről idén júniusban már írtunk. Jelen cikkünkben a cég második .22LR kaliberű fegyverét vesszük szemügyre, ami kevésbé hasonlít a másolt AK47-re, mint Putyin Sztálinra, de legalább nem kell taktikai gumikalapács a részleges szétszereléséhez.

Egy spanyol a Wehrmacht szolgálatában

Az Astra pisztolyok azon generációja, melyet tesztfegyverünk is képvisel, a huszadik század közepe táján igen elterjedt volt, és nem csak hazájában. A bemutatásra került pisztolyt a Waffenamt-átvevőbélyegző tanúsága szerint hadipisztolyként a második világháborúban állították rendszerbe a németek. (A fegyverről kisfilmünket a www.fegyvervideo.hu portálon tekinthetik meg.)

Lapos műanyag tokos

A török Zoraki pár éve robbant be a hazai gázpisztolypiacra a rendkívül sikeressé vált 914-es modellel. A termék annak ellenére gyorsan befutott, hogy nem hasonlított egyetlen létező éles pisztolyra sem, ami a gázfegyvermezőnyben kifejezetten ritkaság. Most megérkezett a szubkompakt műanyag tokos újdonságuk is, az M906 ? erről videónkat is megnézhetik a www.fegyvervideo.hu portálunkon.

A közepes versenyző

A Smith & Wesson snubbiekhoz hasonló, de konkrétan egyiket sem másoló ME38 Pocketről már olvashattunk a Nyári különszám hasábjain. Mostani cikkünk alanya szintén ötlövetű gázrevolver, de tokméretét tekintve egy kicsit nagyobb, ráadásul kisebb külső eltérésekkel ugyan, de van éles megfelelője is. Videónk róla: www.fegyvervideo.hu

Személyes méret

A SIG Sauernek az 1990-es évek második feléig nem volt igazán kompakt méretű, de szolgálati kaliberű önvédelmi pisztolya. Ezt az űrt töltötte be a P239-típus, melyet találóan ?personal size?, azaz személyes méretű kategóriába sorolt be a gyártó. Nemrégiben egy szinte új állapotú, matt rozsdamentes felületű szános példányt sikerült tesztelnünk.

Amerikanizált román

Amikor elhatároztam, hogy Kalasnyikov-rendszerű sportfegyvert veszek, már a vásárlás előtt biztos voltam abban, hogy modernizálni fogom. Szerencsémre az ilyen rendszerű fegyvereken leginkább az ergonómián kell javítani. Az AKM-klónok megbízható és olcsó fegyverek, ám az elmúlt majd? 60 év minden ergonómiai vívmányát nélkülözik.

<< | < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | > | >>

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.