This is alternative content.

A szabadságharc kézi lőfegyverei (1848?1849)

Az rendkívül ritka pillanat, ha a nagyközönségnek szánt könyv jelenik meg magyarul, magyar szerzőktől a kézi lőfegyverekről. Az meg különösképpen nagy öröm, ha annak szerzői között a Kaliber magazinban is rendszeresen publikáló alkotókat is felfedezhetünk!

Magyar kézilőfegyver-gyártás (1.)

Az alább kezdődő cikksorozat szerzője, Madaras József sajnos nemrégiben elhunyt. Így az életében publikációig el nem jutott művét ? mely hiánypótló módon kísérli meg bemutatni a magyar kézilőfegyver-gyártás históriáját ? az örökössel egyeztetve a Kaliber magazin közli. Az eredetileg könyvformátumú anyagot mi cikksorozat formájában, szerkesztve tárjuk az olvasó elé, illusztrációkkal bővítve azt. (A szerkesztő.)

Italian Job

A képeket látván az olvasó legyinthet, hogy ?nocsak megint egy újabb Beretta M92F-alakú gázpisztoly?. Igaza is lehetne, de a Brixia M92 Army már ritkaságával is érdekes lehet, de emellett van egy igazán különleges tulajdonsága, ami kiemeli a tömegből.

A legritkább Weihrauch?

?Micsoda? Ez részeg? Milyen Weihrauch? De hiszen a fegyveren az van, hogy HS, meg az, hogy Wischo!?
Jogos lehet az olvasó felvetése, de ha jobban megnézzük, akkor a bemutatásra kerülő nagyon ritka gázrevolver félreismerhetetlenül hasonló formajegyeket mutat a Weihrauch HW38 .38 Special revolverrel.

Gavallérpuskák

Ebben a cikksorozatban a különböző működési (töltési) elvű vadászfegyverek gyakorlati alkalmazási területét vizsgáljuk, természetesen a kialakulásuk történeti előzményeit és a gyakorlati tapasztalatokat is figyelembe véve. Most a legegyszerűbb, egycsövű, egylövetű fegyverekkel kezdünk.

Magyar Tell

Az mindig örömteli, ha fegyveres területen valami hazai termékkel találkozhatunk, most a www.nyilpuska.hu oldalt üzemeltető budapesti Szigeti János által gyártott számszeríjat próbálhattuk ki.

Németország 2.: HK G3

Ígéretünkhöz híven, akkor most folytassuk a CETME egyenes ági rokonával, a német gépkarabéllyal. A sors különös fintora, hogyha annak idején a belgák nem makacsolják meg magukat és készségesebbek az FN FAL gyártási jogainak átadásában, akkor talán ez a cikk most nem született volna meg.

Transzszilvániai álom

A szerelt lőszeres gumilövedékes fegyverek, mint tudjuk, a magyarországi alattvalók számára még álomképnek elképzelni is tiltottak. Vannak azonban ilyen szempontból szerencsésebb honfitársaink, például az erdélyi T. Sz., aki legálisan birtokolhat és viselhet Romániában egy ilyen fegyvert. Most némileg távbeszámoló formájában mutatjuk be a helyi nem halálos fegyver-piac egyik legizgalmasabb tagját, a .45 Rubber kaliberű Fort?17R pisztolyt.

A kis Polski ? a gáz TT

Amikor kibontottam a Németországból érkezett csomagot, én is felkiáltottam, mint ahogy II. József, amikor udvari orvosa, dr. Zwack egy különleges gyógynövénylikőrrel kínálta: ?Das ist ein Unicum!? De az én kezembe nem a híres likőr, hanem egy nagyon különös és ritka gázpisztolyt került, de a hangulatomat feldobta ez is!

Rugótlan csőletörős

A klasszikus csőletörős légpuskák esetében megszokhattuk, hogy a dugattyújukat egy erős csavarrugó löki előre. A legalább egy évszázada használt elrendezés pofonegyszerű, de mégis van ezen a téren is fejlődésre lehetőség, mely a Theoben-féle megoldásban testesült meg. Most egy ilyesfélével szerelt, de kifejezetten megfizethető árúnak szánt modellt próbálhattunk ki a Crosman Nitro Venom légpuskával.

Németország a világháborúban

Előző számunkban már utaltunk rá, hogy a gépkarabélyok bölcsője a náci Németországban keresendő, a II. világháború idejéből. Az is igaz, hogy ?minden gépkarabélyok ősének? a Sturmgewehrt tekinti a szakma, ám egy másik fegyverről sem szabad megfeledkeznünk, ami ugyan zsákutcának bizonyult, de korban mégis megelőzte azt. Ez pedig nem volt más, mint az FG?42.

El nem mondott történetek

Sok jó cikk olvasható a Colt-féle revolverek történetéről, jelentőségéről, ezért én most megkímélném az olvasót, hogy még egyszer el kelljen olvasnia ugyanazt a sztorit. Engedjék meg, hogy inkább gyakorlati oldalról szemezgessek az 1860 Army revolver és családja (az 1861 Navy és 1862 Police) történetéből.

Távol-keleti lég-TT

Fjodor Vasziljevics Tokarev álmában se merte volna azt gondolni, hogy kommunista hazájában az általa a harmincas évek elején tervezett szolgálati pisztoly egyszer még a kizsákmányoló tőkés nagyhatalom pénzéhes gyárosainak jóvoltából éled újra, igaz, hogy már szelídített, mindenki által szabadon vásárolható légfegyver-reinkarnációban. Korábban már írtunk az éles TT-ből átalakított orosz testvérről, most az eleve légfegyvernek gyártott tajvani replika bemutatója következik.

AK-12 ? oroszos modernizáció, újabb kör

Kalasnyikov. Világszerte több mint 100 millió példánya szolgál szerte a világban valamelyik verziójából, ezzel a vodka mellett a másik legismertebb orosz főnév lett bizonyosan. Ikonikus alakját bárhol felismerik, és egyet jelent a megbízhatósággal. Egyszerű embereknek készült egy egyszerű ember által, inkább adva egyszerű eszközt a kezükbe, mintsem kifinomultat. Számtalan variánsa révén éppúgy gyártható korszerű tömegtermelés keretein belül, mint primitív kisüzemi körülmények között. De már egy új évszázad második évtizedébe léptünk, Kalasnyikov alkotására is ráfér a ráncfelvarrás.

Ördögszekér-hadművelet

Sajnos az önvédelmi fegyvereket ? legyenek azok lőfegyverek, gáz-riasztók vagy gumilövedékesek ? viselők/tartók gyakran elspórolják a gyakorlást. Ha pedig mégis gyakorolnak, az gyakran egyáltalán nem realisztikus. Mi most egy kifejezetten gyakorlatias, szokatlan, mozgó célos lövészeten vehettünk részt a www.9mm.hu fórumozóival, és ez nem volt bizony tanulságok nélkül való.

A vén jenki

1906. Az U.S. Army Ordanance Corps elfogadja, hogy egy új katonai töltényt rendszeresítsenek az amerikai hadseregben. Bár a ballisztikai szakemberek körében várakozások előzték meg az új muníció bevezetését, de az 1906-os évszám mégsem ezért érdekes. Egy olyan sikertörténet vette kezdetét, amit sem a felhasználók, sem a konstruktőrök még csak álmodni sem mertek az előző századforduló tájékán. Alig hiszem, hogy adtak el nála több puskatöltényt, és hozzá csövezett vadászfegyvert a világon, mint a .30-06-os Springfieldet (7,62x63). A felhasználók létszáma óvatos becslések szerint több tízmillióra rúg, sikere mind a mai napig töretlen.

Kanadai modernizáció

A Magyar Honvédség lassan négy éve húzódó, botrányoktól sem mentes Kalasnyikov-modernizációs programját már többször említettük lapunkban. Most ennek tükrében megvizsgáljuk, hogy egy másik NATO-tagállam, Kanada lövészfegyver-korszerűsítési programját.

Új hatóanyag

Az ingerlő hatású vegyi anyagok gázsprayből vagy gáz-riasztó fegyverből kijuttatva a civilek számára legálisan hozzáférhető leghatékonyabb nem halálos önvédelmi eszköznek tekinthetőek. A CN, CS, majd az OC/PV hatóanyagok után már néhány európai országban megjelent a CR vagy CP rövidítéssel jelölt dibenz-oxazepin, ezt a szakirodalom ötször hatékonyabbnak írja le, mint a CS-t. Mivel ez minálunk ? a megfelelő szakhatóságok által is nyilvántartásba véve ? is megjelent, így igyekeztünk itt is humán tesztet végrehajtani.

Csőletörős, de nem Slavia!

Egy idegen fegyvert kézbe véve ? a töltetlenség ellenőrzése után ? általában megvizsgálom a kezelőszerveket. Többnyire kiismerem magam, hiszen a fegyver felépítéséből adódóan már tudni lehet, hogy melyik a tárkioldó, hol találom a biztosítót stb. Na, ez egészen addig tartott, míg a PT22 zsebpisztolyt kézbe nem fogtam.

Kettétört revolverek

A Colt Peacemaker mellett a kor másik legnagyobb darabszámban gyártott hadirevolvere a Smith and Wesson Model 3 típuscsaládja volt. Ebből a cikkből ezek fejlődéstörténetét és a modern olasz replikájukkal szerzett gyakorlati tapasztalatokat foglaljuk össze.

<< | < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | > | >>

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.