This is alternative content.

PSzM (IZS?75)

A szovjet fegyvereket nyugaton mindig sok legenda övezte, keleten pedig roszszul értelmezett titokzatoskodás okán nem ismerhettük meg ezeket az eszközöket. Az egyik ilyen mítoszokkal övezett eszköz az aprócska PSzM zsebpisztoly. Pár évvel ezelőtt már volt alkalmam lőni ilyennel, de most lehetőség nyílt egy kicsit mélyebb tesztelésre is.

Umarex Desert Eagle CO2

Azt hiszem egyetlen más pisztoly sem tekinthető annyira csak és kizárólagosan akciófilmsztárnak, mint a gigászi Desert Eagle. A látványos darab igazából másra nem is jó, mint a hiányzó színészi képességek kipótlására, mégis kamaszfiúk tömegei őrülnek meg érte. Az éleshez hozzáférni persze mifelénk szinte lehetetlen, így maradnak a szabadon tartható ?desszertsasocskák?.

Smith and Wesson M5906 és M910

A összehasonlító tesztünkben szereplő két Smith and Wesson pisztoly felületes ránézésre csak színében tér el egymástól. Pedig a különbségek ennél mélyebbek, hiszen az M5906 az egyik legdrágább az amerikai gyártó nagysorozatban készített fémtokos öntöltői közül, míg az M910 az egyik legolcsóbb - nem
véletlenül.

Mozgékony tűzerő

A géppuskák az I. Világháború idején örökre beírták magukat a hadtörténelembe. Felhasználásuk módja persze sokat változott Somme és Verdun pokoli hadszínterei óta ? a ?nagy kaszások? elhagyták a lövészárkok, bunkerek menedékét, és kiléptek a kezdeti védekező szerepkörből. Egyre inkább mobil, offenzív eszközökké váltak. Hogy meddig fejlődtek, arra kézenfekvő példa a most bemutatásra kerülő belga könnyűgéppuska (gyolyószóró), mely két évtizede szolgál az USA hadseregében.

HK P2000SK V3

A Heckler und Koch P2000 pisztolya a rendőrségi berkekben igazi sikertörténetet mondhat magáénak, több tízezer darab fogyott már belőle hazájában, Németországban és a tengerentúlon is, mint szolgálati oldalfegyver. Szükség volt azonban a civil ruhás rendőrök és a fegyvert rejtve viselő polgárok számára egy még kisebb változatra, ez lett a P2000SK.

Walther P99QA

Az 1990-es évek közepén bemutatott Walther P99 pisztoly ugyan sikeres lett a polgári piacon és James Bond sem ment bevetésre nélküle, azonban egyetlen jelentős rendvédelmi szerv vagy fegyveres erő sem vásárolt belőle. A fegyvert át kellett tervezni, hogy ez megtörténjen. Cikkünk témája ez a második generációs P99.

Walther P38

A Walther P38 hadipisztoly jól példázza azt, hogy a második világháborút megelőző agresszív német újrafegyverkezés még a katonai szempontból sokadlagos fontosságú hadipisztolyok terén is alaposan megelőzte korának haditechnikai szintjét.

VZ-58/CZ-858

A pisztolyok, revolverek, vagy akár a vadászpuskák terén már számtalan nagyszerű cseh(szlovák) lőfegyvert mutathattunk be olvasóinknak, nézzük most meg, hogy mit tettek le az asztalra a gépkarabélyok területén.

SIGARMS Mosquito

A Walther P22-vel elindult trendet, miszerint a szolgálati pisztolyok lekicsinyített,
leegyszerűsített változatait "játszófegyverként" .22 LR kaliberben is piacra dobják, immár a SIG Sauer is követi. A 2004-es IWA-kiállításon mutatták be a Mosquitót, mely nemrégiben hazánkba is megérkezett, így módunk nyílt tesztelni.

FABARM SAT 8

A félautomata ?taktikai? sörétesek világában az itáliai gyártók igen komoly részesedést szereztek az idők során. A három nagy név a Benelli, a Franchi és a FABARM, ez utóbbi talán nálunk kevésbé ismert, de SAT 8 puskájukat kipróbálva sok kifogásunk nem akadt.

CZ75 Tactical Sports

A CZ75 pisztolycsalád a csehszlovák rendszerváltást követően folyamatosan bővült, és hamarosan megjelent a .40 SW kaliberű ST IPSC-változat. Ezek a fegyverek azonban elsőre nem sikerültek éppen tökéletesre, így nemrégiben kijött egy újabb, Tactical Sports névre hallgató, több ponton módosított kivitel.

Alfa Steel Model 3541

A cseh kézilőfegyver-ipar méltán világhírű. A rendszerváltás után alakult számtalan kis cseh fegyvergyártó cég egyike a mára szép karriert befutott Alfa. Nálunk őket eddig jobbára flóbert-, majd mostanság gázrevolvereikről ismertük. Néhány évvel ezelőtt azonban megjelentek egy igazán komoly, acéltokos revolvercsaláddal, Alfa Steel néven.

Umarex Walther P22, SIGARMS Hammerli X-ESSE

Fegyverjogilag (is) korlátolt kis banánköztársaságunkban szinte felfoghatatlan dolog, ha nem komoly versenyzésre készül egy kis kaliberű pisztoly. Pedig a világ boldogabb országaiban ezeket elsősorban játszani, szórakozni veszik. A leginkább hobbicélra készült, és az utóbbi néhány évben megjelent ilyen modellek közül két illusztris képviselőt, a német Umarex Walther P22 Target változatát és a Hammerli X-Esse alapkivitelét vizsgálja összehasonlító tesztünk.

Parabellum Lange Pistole 08 (P14)

Azt hiszem, egy Parabellum P08 pisztollyal lőni minden fegyverbarát számára különleges élmény. Még színtisztább ínyencség azonban a hosszú csövű tüzérségi Lugert a saját rendszeresített válltámaszával együtt kipróbálni. Egy darabka hamísítatlan hadtörténelem, ezúttal egyenesen 1914-ből.

Élményfegyver

Lövésztársaim, akik régebb óta ismernek, tisztában vannak vele, hogy nem vagyok a Colt 1911 jellegű pisztolyok nagy rajongója. Az okok roppant prózaiak: legyen szó a legolcsóbbról vagy legdrágábbról, ritkán akadt olyan példány a kezembe, ami kifogástalanul működött volna? No de mit tehet az ember, ha fontosnak érzi, hogy minél objektívebb véleményt formáljon ezekről a fegyverekről? Kipróbál még egyet!

SIG Sauer P226 X-Five

A SIG Sauer évtizedekig a szolgálati/önvédelmi pisztolyok szegmensében domborított, nem is jelentéktelen sikerrel. Sportcélú fegyvereik ? bár minőségben elsőrangúak voltak ? tulajdonképpen nem voltak mások, mint szolgálati pisztolyaik utólag sportosított kivitelei. Most azonban némileg elkésve piacra léptek egy eleve sportra tervezett, nagy kaliberű pisztollyal, a P226 X-Five-val, mely fegyver egyaránt kíván megfelelni a pontlövők és a szituációs lövők elvárásainak. Nézzük, milyen eredménynyel!

Megszelídült halálosztó

Felcsatolom orosz pilótaórámat. Elhelyezem pisztolytáskámban a megtöltött, kibiztosított Makarovot. Lekapom vállamról a Kalasnyikovot, laza mozdulattal kicsapom a válltámaszt, majd nagy csattanással hátrarántom a zárfogantyút. Vállhoz kapom a koromfekete fegyvert, és rövid kontrollált duplázásokkal leküzdöm a célokat. A tár kifogyása után átváltok az oldalfegyverre, és lelövöm a megmaradtakat.

Gigantománia

A fegyveriparban mindig figyelmet kelt, ha valami "leg" születik. Különösen akkor, ha az adott csúcsteljesítményt valamelyik nagy és tőkeerős gyártó hozza ki, akinek pénze is van azt népszerűsíteni. A 2003-ban bemutatkozott Smith and Wesson .500 Magnum pedig pont ilyesmi: a világ jelenleg legnagyobb teljesítményű sorozatban gyártott revolvere a világ legnagyobb maroklőfegyver-gyártójától.

Sportpisztoly Izraelből

Az izraeli Bul Transmark cég nemzetközi viszonylatban legismertebb termékei a hibrid műanyagtokos IPSC-pisztolyok. Ezek közül sikerült kettőt is tesztelni, 9 mm Luger és .40 SW kaliberben. Óriási örömünkre szolgált, hogy ez volt első olyan M1911-mintájú pisztoly, melyet gyári új állapotában, a dobozából kivéve azonnal munkára lehetett fogni, és tökéletesen működött.

Jugó MP40

Ahány szakkönyv, annyi féle megfogalmazás: az MP-40 jugoszláv klónja, az MP-40 feltámadása, az MP-40 jugoszláv továbbfejlesztése, az MP-40 ívtáras testvére. Egy valamiben tehát mindegyik forrás szerzője egyet ért: a jugoszláv M-56 géppisztoly múzsája több mint valószínű, hogy a német MP-40 géppisztoly volt.

<< | < | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | > | >>

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.