This is alternative content.

Glock 34

A viccesen rímelő cím nem az én érdemem, hiszen maga az osztrák gyártó nevezte így el a Glock 34 és 35 típusokat: Tactical/Practical. Ez a név egyben mutatja, hogy valódi ?multiszerszámmal? van dolgunk, a Glock 34 többféle felhasználási célra is megfelelő pisztoly, ami darabszám-korlátozással megvert országokban kifejezetten előnyös.

Öntöltő PPS?41

A PPS-géppisztoly a legismertebb 10 lőfegyver között van bizonyosan. Egyetlen szovjet világháborús filmből sem hiányozhatott, de a magyar fegyveres erőknél is sokáig rendszerben volt. Manapság persze már reménytelenül elavult, mint hadifegyver, de több országban is kezdik felfedezni, mint pisztolykaliberű sportkarabélyt. Cikkünk tesztalanya is egy ilyen megszelídített ? tehát itthon már sportlövő engedélyre legális ? ?davajgitár?.

UK59/VZ59 ?Rachot? géppuska

A volt Csehszlovákia területén barangolni csodás élmény; még mindig jó a sör, finom a sztrapacska, normális fegyverjogszabályok és kellemes hangulatú fegyverboltok fogadják az ide látogatókat. Fegyvergyűjtőként engedélyre bárki vásárolhat UK59-es géppuskát is, ami átszámítva alig több, mint 50 000 forint. (Egyelőre) állampolgárság és megszerzési engedély hiányában mi csak kipróbáltuk az UK59-est egy erre alkalmas lőtéren, de ez is elég volt ahhoz, hogy mosolyunk hazáig kitartson.

FÉG PA?63/Keserű R-Police

A FÉG PA?63 vitathatatlanul a legismertebb pisztoly Magyarországon. Hiszen évtizedekig szinte csak ennek fémfehér markolatát láthatta kikandikálni a rendőrök pisztolytáskáiból az átlagmagyar, és csak ezzel találkozhatott sorkatonasága alatt, vagy a munkásőrségnél. A kiszuperált PA?63-ak nemrégiben új karriert futnak be: a Keserű Művek szabadon tartható gáz-riasztó fegyverré alakítja őket. Cikkünkben az éles mellett a legálisan hozzáférhető konverziót is bemutatjuk.

US. M1 Garand öntöltő puska 1. rész

"Az M1 puska a legtökéletesebb háborús eszköz, melyet valaha is ember tervezett."

George S. Patton


Patton természetesen soha sem ment át a szomszédba egy kis túlzásért, de sok tekintetben valóban figyelemre méltó és praktikus hadipuska született az M1, vagyis ismertebb nevén az M1 Garand esetében. Nem kell doktorátus ahhoz, hogy megértsük milyen jelentősséggel bírt egy megbízható öntöltő, félautomata puska a forgó-toló záras ismétlőfegyverek korában, de azért helyezzük el a fegyvert a történelemben.

Remington 1100 Tactical

A Remington egyik legrégebben gyártásban levő sörétese a Model 1100. A számtalan alváltozat közül az egyik legújabb a Tactical-kivitel. Mint a nevéből kitűnik, ezt eredetileg nem vadászatra szánták, vagy ha igen, akkor kétlábúra mennek vele.

Grand Power P1

A döglött magyar maroklőfegyver-piacon mostanában örömünnepszámba megy, ha valaki új modellt hoz be. A szlovák K100 pisztoly (Kaliber 2006. augusztus) nemrég megjelent félkompakt változata, a P1 pedig még hazájában is új. A teljes méretű modell után következzék tehát a rövidebb testvér.

SIG Sauer P225/P6

A SIG Sauer P225 a nagy német rendőrségi triónak illusztris tagja, melyeket még az 1970-es évek végén hívtak életre. A pisztoly konstrukciója tehát elmúlt harmincéves, de korántsem tekinthetjük idejétmúltnak.

Benelli Nova

A Benelli Nova egy olyan fegyver, mely az utóbbi idők egyik legkellemesebb csalódását okozta. Első blikkre egy túldesignolt, nagyon műanyag, nagyon lötyögös, ?olcsójános? fegyvernek tűnik. Aztán többszöri kipróbálásra egyre meggyőzőbbnek mutatkozott.

Bryco Jennings Nine

A Bryco Jennings és a hasonló Lorcin pisztolyok arról híresek-hírhedtek, hogy az USA-ban statisztikailag ezekkel követik el a legtöbb bűncselekményt. Kíváncsi voltam tehát, hogy milyen is a valóságban egy ilyen vérbeli ?gettódörrentő?.

Rovott múlt

Az M60 géppuska nem forradalmi muszaki újításai, megalkotóinak személye vagy a hozzá kapcsolódó háborús históriák miatt érdekes. Sokkal inkább egy tanulságos mese baklövések, bukások sorozatáról, melyet a világ legerosebb hadserege még 50 év múltával is maga elott görget?

Springfield Armory M14/M1A

Az amerikai fegyveres erők legendás második világháborús Garandja és a ma is legelterjedtebben használt M16-osok között néhány évig rendszerben volt az M14-család, mint egyéni lövészfegyver. A típust a modernebb utódok megjelenése ellenére speciális feladatkörökben mai napig rendszeresen bevetik.

ERMA MP38

Az MP40 géppisztolyt második világháborús filmekből mindenki ismeri. Érdemes azonban ennek ősét, az MP38-at is megszemlélni, hiszen valóságos forradalmat indított el megjelenésekor.

Beretta M92F Inox

A cikk előtt előre kell bocsátani, hogy e sorok szerzője finoman szólva sem szimpatizál az itáliai műszaki termékekkel, pláne fegyverekkel ? annál inkább a pizzával, spagettivel, parmezánnal. Ezen ? rossz tapasztalatokkal alátámasztott ? előítéletemet félretéve igyekeztem azonban közeledni a tesztünk tárgyát adó Beretta M92F pisztolyhoz, mely kétségtelenül az olasz fegyveripar legismertebb, legsikeresebb terméke.

FÉG SA?85M

A Kalasnyikov kétségkívül a világ legismertebb lőfegyvere. A sok tízmillió katonai felhasználású példány mellett azonban irdatlan számban használják közismert előnyös tulajdonságai és alacsony ára okán a civil fegyvertartók is világszerte. Bár már az 1980-as évek vége óta exportálta a típus félautomata változatait a FÉG, az SA?85M csak tavaly ősztől kapható itthon is polgári célra.

Grand Power K100 MK6

Miközben a hazai fegyvergyártás haldoklik, tőlünk kicsit északabbra olyan gyárak jönnek létre, melyek termékpalettájukkal és versenyképes áraikkal valóban be akarnak törni a világpiacra. Az ottani jogszabályok lehetővé tették, hogy a Grand Power egy műanyag tokos, teljesen új konstrukcióra épülő önvédelmi, szolgálati és sportfegyvert alkosson.

Senica

2006 május elején az egy kedves, szlovákiai illetőségű kolléga hívott meg bennünket egy helyi katonai lőtéren rendezett, zártkörű lövészetre. A dolog érdekessége az volt, hogy mifelénk eléggé sci-fibe illő módon éles, sorozatlövő fegyverekkel, géppisztolyokkal, gépkarabéllyal, géppuskákkal lehetett gépészkedni.
Nem kell tehát feltétlenül Svájcba, Finnországba vagy különösen Knob Creekbe (Kentucky, USA) utazni ? Budapesttől 200 kilométerre egy másik világ van fegyverjogilag.

SIG Sauer P229

A SIG Sauer klasszikus fémtokos öntöltői még az 1970-es évekből származnak konstrukciójukat tekintve. Az 1990-es évek első felében megjelent P229-cel kezdve azonban új megoldásokat kezdtek alkalmazni. Ezek a fegyverek nálunk aránylag ritkák, de azért időnként előfordulnak, mint cikkünk tesztalanya is.

Umarex Walther G22

A .22 LR kaliberű ?kispuskáról? jellemzően a jó öreg TOZ?8 ugrik be, esetleg a külhoni viszonyokban ismerősebbeknek a szintén közepesen izgalmas külsejű Ruger 10/22. Az Umarex csavart egyet a dolgon, és nemrégiben bemutatta az űrhajósfilmek sugárvetőit idéző formájú Walther G22-t.

Makarov: éles- és gázpisztoly

A huszadik század legfontosabb tíz maroklőfegyvere közé mindenképpen odakívánkozik a szovjet Makarov pisztoly. Sőt, a Lajtától keletre egyértelműen ez volt az a modell, melyhez az összes többi keleti blokkból származó katonai vagy rendvédelmi oldalfegyvert viszonyíthatjuk. Lapunk nemrégiben tesztelhette a klasszikus éles PM-et, és annak gáz-riasztó kivitelét, az IZS?79-8-at.

<< | < | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | > | >>

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.