This is alternative content.


KÉPGALÉRIA

Spyderco Matriarch 2 és Ulize

Gyilkos duó

Manapság, ha megnézzük a késgyártó cégek termékpalettáját, jól látható, hogy a kifejezetten rendőri és katonai felhasználóknak szánt kések, és a civil önvédelmi célú eszközök is egyre nagyobb számban szerepelnek. Valóban jelentős a piaci igény ezekre a ?különleges felhasználásra szánt? késekre, ezért nem meglepő, ha a gyártók minden évben megpróbálnak előrukkolni néhány újdonsággal. Ez alkalommal egyszerre két ?önvédelmi? eszközt is volt szerencsém közelebbről megvizsgálni a Spyderco 2013-as palettájáról.

Harci késekben sem gyengék

A Spyderco évtizedek óta meghatározó márka a kések világában. Szinte minden késkedvelő ismeri a védjegyükké vált kör alakú nyitófuratot, és a nagysikerű fogazott éltípus (?spyderedge?). A termékek tervezésekor mindig nagy hangsúlyt helyeztek a használhatóságra és az ergonómiára - a minőségi alapanyagoknak és a gondos gyártásnak köszönhetően rendkívül megbízható késeket dobtak piacra. A cég székhelye az USA-ban, Colorado államban, Golden városában található, de a gyártmánypaletta jelentős részét Távol-keleti beszállítókkal gyártatják. (A belépő szintű termékek Kínában, a közép és felső kategóriás kések jellemzően Tajvanon, Japánban és az USA-ban készülnek.)
A Spydercotól sosem állt távol a kifejezetten harcias kések világa, az elmúlt évtizedekben számtalan különleges, ám rendkívül hatékony eszközt dobtak piacra, melyeket elismert késkészítők és neves harcművészek segítségével terveztek. (Többek között a Yojimbo, Ronin, Street Beat, Civilian, Chinook és Pkal nevek ismerősen csenghetnek a márka rajongóinak.)
Ezúttal két teljesen eltérő, elsősorban önvédelemre szánt (selfdefense, röviden SD) modellt szeretnék bemutatni, melyek viselése nem szankcionát ?szerencsésebb történelmi fejlődésű? országokban ? ellentétben hazánkkal, ahol már egy méretesebb zsebkés közterületen viselése is szabálysértés.
Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy a megbízhatóság különösen fontos az SD eszközöknél, elvégre adott esetben a tulajdonos testi épsége (rosszabb esetben az élete) múlhat azon, hogy az eszköz nem hagyja cserben vész esetén. Emiatt különösen erősnek kell lennie a konstrukciónak, zsebkések esetén pedig a zárszerkezet stabilitása talán a legkritikusabb szempont.
Ezen eszközök hangsúlyosan az ?élőerő ellen? lehető leghatásosabb pengékkel készülnek, emiatt hétköznapi használatra nem feltétlenül a legalkalmasabbak ? de nem is ez a fő tervezési szempontjuk, így késválasztásnál vegyük figyelembe, hogy ?nincs egy kés mind felett?...

A baleseti sebészek kedvence

Az első különlegesség egy régebbi modell újrakiadása: a Matriarch 2 Lightweight eredeti változatát 1999-ben mutatták be - mondhatni a Civilian modell kisebb, olcsóbb változata volt. (2010-ben még kiadtak egy erősen limitált darabszámú gyűjtői modellt belőle.) Megérte kivárni az új kiadást: a gyártó a normál modell mellett egy Emerson-féle Wave nyitású verziót és egy kisebb méretű (itthon is legálisan viselhető pengehosszú) változatot is piacra dobott. A különleges formájú penge szúrásra gyakorlatilag alkalmatlan, ám a rekurzív fogazott éle kiválóan alkalmas húzó vágással mély, tépett sebek okozására. (Garantáltan a baleseti sebészek kedvence lenne...)
Főként ezen tulajdonsága miatt keresték meg Spyderco-t a Dél-Afrikai Köztársaságból a helyi viszonteladók, hogy óriási igény lenne a női vásárlók körében (!) a Matriarch gazdaságosabb újrakiadására. A cég ezúttal sem hagyta cserben a vásárlókat, így 2013-ra megjelent a felújított Matriarch 2 modellcsalád.
A modellcsaládból a nagyobb méretű Matriarch 2 alapváltozat kerül most górcső alá.

Achtung, Polizei!

Bemutatónk másik alanya gyökeresen eltér az előzőtől: az Ulize a sikeres Police modell ?német alteregója?, melyet egy német rendőr - beceneve Sony, ezen kívül más nem tudható róla - elképzelései alapján Ulrich Hennicke tervezte, elsősorban rendvédelmi és önvédelmi célokra tervezett.
A hosszú, keskeny penge kiváló szúrási potenciállal bír, míg a rekurzív vágóéle hatékonyan vág és metsz ? bármi is kerüljön az útjába. Eltérően a szintén japán gyártmány Matriarch 2 -től, az Ulize prémium kategóriájú kés ? az alkalmazott anyagok hosszú élettartamot (és borsosabb árat) garantálnak neki. (Némileg kajánul jegyezném meg, hogy a neves német tervező egy amerikai céggel Japánban ?kénytelen? legyártatni saját formatervét, mivel a jelenlegi német törvények értelmében ezt a modellt mezei polgár nem is vihetné közterületre. Persze a derék német rendőrök nyilván kivételt képeznek ezalól...)

Bevált alapokon

Nem kérdéses, hogy a Spyderco zsebkései azonnal felismerhetők különleges formájukról és megoldásaikról. Kidolgozásuk árkategóriájukban kiemelkedően magas minőségű, a vásárlók megbízható késeket kapnak a pénzükért. Az erős és hatékony penge, az erős zár és a jól rejthető, ám masszív markolat a főbb ismertető jegyeik. (Mivel esetünkben önvédelmi eszközökről van szó, ez az elvárható minimum.) Mindkét modell kétkezes kialakítású, bal és jobbkezesek ugyanúgy használhatják.
A Matriarch 2 Lightweight tervezésekor a gyártónak nem kellett sokat gondolkodnia: az eredeti pengeforma maradt, a markolat pedig megegyezik a sikeres Endura 4 modellével. (Nem kell feltalálni a spanyolviaszt - ami bevált és működik, azon felesleges variálni.) A lapos, hosszú markolat jól rejthető, kiváló a fogása. Nagy előnye még a 4 ponton rögzíthető övklip, és az erős hátsó zár. Az kés méretéhez képest nagyon könnyű, mindössze 102 grammot nyom ? mivel elsősorban a hölgyeket célozták meg vele, ez is fontos szempont. (Az urak pedig könnyedén elbírják a nagy testvér Civiliant is.) Semmi kétség, ezúttal is nagyon jól sikerült vágóeszközzel lepett meg minket a Spyderco.
Az Ulize - mint már említettem - a prémium kategóriában indul: a VG-10 penge mellett acél merevítésű G-10 markolatot kapott, melyen szintén négy ponton rögzíthető az övklip. Méretéhez képest a 136 grammos tömege még kifejezetten kedvező. A lapos, hosszú markolatnak hála, ez a modell is jól rejthető, még kifejezetten nagy kézzel is kiváló a fogása. Zárt helyzetben a tömör acél távtartónak hála a markolatvéget kubotan-ként ütésekre is használhatjuk. (Persze csak ha véletlenül nem lenne kéznél egy taktikai toll ? furcsa módon a Spyderco ezidáig még nem állt elő saját harci íróeszközzel...) Kidolgozása kiváló, a japán szakemberek ezúttal is hozták az elvárható minőséget.
A szokásos fekete-piros szivaccsal bélelt kartondobozokban a kések mellett egy részletes bemutatót és karbantartási útmutatót is mellékelték a típusokról. Okos ötlet. Kidolgozási és működési hibát nem tapasztaltam a késekkel kapcsolatban a kidobozolás után.

Hejj halászok, halászok...

Kezdjük a Dél-afrikai hölgyek állítólagos kedvencével: a Matriarc 2 Lightweght-tel. A penge anyaga a Spyderco japán gyártású késein régóta bevált, kiváló Takefu VG-10 rozsdaálló acél. (Ami egyike a legjobb, hagyományos kohászati módszerekkel gyártható pengeanyagoknak.) Az acélt a jó éltartás érdekében 58-59 HRC-re edzik. Az VG-10 alapjában véve jól ellenáll a korróziónak (mivel eleve vizes környezetbe szánták). Kiváló az éltartása, ennek ellenére könnyen élezhető és fenhető hagyományos élező eszközökkel. A penge felülete szálcsiszolt és tükörpolírozott kialakítású.
A penge fogazása gyárilag borotvaéles volt, nem igényelt semmilyen korrekciót ? szerencsére, mert a fogak karbantartása időigényesebb feladat, mint egy sima vágóélé...
A penge különleges formáját a gyártó ?fordított S-formának? nevezi. Találó, mert a penge háta egy erős ívvel halad a kés tengelyéhez mérten mélyen lévő hegyig, a homorú levezetőélű fogazott vágóél pedig innen egy rekurzív S-forma íven halad vissza a tükörig. (Engem leginkább egy ragadozó madár csőrőre emlékeztet a forma.)
Szúrásra gyakorlatilag alkalmatlan a hegy - de nem is erre tervezték, hanem húzó vágásokra. A hegy gyakorlatilag könnyen beleakad a vágandó anyagba, és szinte belehúzza magát az anyagba. Ahogy az angol találóan fogalmaz, ?sink in the tip, then let it rip?. Borzasztóan hatékony, a halászhálótól a szöges bőrdzsekiig nem nagyon állítja meg semmi ? vészhelyzetben az eredményes kaszaboláshoz nem szükségesek mélyebb késharc-ismeretek sem...
A nyitás a szokásos nyitófurattal lehetséges, ezúttal 12 mm az átmérője. (Bár létezik gyári Emerson-nyitófüles változat a Matriarch 2-ből, ezen a modellen is működhet a kábelkötegelős alternatívája.)

Erős zár

Zárszerkezetnek a Spyderco-nál gyakori ún. hátsó zárat (?lockback, mid lock?) alkalmazták. Előnye a keresztzárakhoz képest, hogy kis gyakorlással mindkét kézzel nyitható-zárható a penge, a zármegoldás pedig erő és alakzáró is egyben. A rozsdaálló acél zártömb határozott kattanással kerül a helyére nyitásnál, nem áll meg ?félállásban?, és magától nem enged el. A használat közbeni véletlen zárnyitás ellen a záróelem nyitórészén egy íves bemélyedést alakítottak ki (?David Boye dent?) - fő a biztonság. Azt azért nem árt tudni, hogy a zármegoldásnak sajnos van egy (sokak számára bosszantó) pontatlansága is: ha nem tökéletes a penge és a záróelem illeszkedése, a penge hegye nagyobb erőt igénylő vágás közben megemelkedhet. (A tesztelt modellen szerencsére csak jelentéktelen mértékű holtjáték volt érzékelhető - vásárlás előtt azért érdemes ezt is ellenőrizni.) Hibalehetőség a használat során csak rugótörésből vagy a záróelem forgástengelyének töréséből adódhat, de ez rendeltetésszerű használat közben szinte elképzelhetetlen. (Ha hihetünk az Interneten található információknak, félmillió nyitás-zárási ciklusra tervezték a mid-lock zárszerkezetet.)
A Matriarch 2 markolata ? hasonlóan a Delica/Endura modellekhez - a fekete FRN oldalpanelek alatt kikönnyített acél merevítést kapott, így könnyű és erős maradt. A különleges, 3D mintázatnak köszönhetően az alig 10 mm vastag markolat még nedves/izzadt/véres/stb. kézzel is stabilan fogható, nem csúszik. A markolat lágy ívekből álló formájú, egyetlen egyenes vonal sincs a felületén. Jól belesimul a kézbe, kényelmes a fogása kesztyűben és puszta kézzel használva is.
A markolat végén találunk egy 4 mm átmérőjű furatot is, ide egy vékony csuklószíjat vagy zsinórfonatot rögzíthetünk szükség esetén.
A markolat jobb oldalán, a markolatvégen található egy feketére festett, ?homokóra-profilú? rozsdaálló acél övklip ? ugyanaz, mint amit a Delica/Endura modelleken alkalmaznak.
Ezt négyféleképpen is rögzíthetjük a markolaton három apró Torx csavar segítségével, ezáltal a kés teljesen kétkezes kialakítású. A klip 1 mm vastag, legszélesebb pontján 9,2 mm széles, keménysége optimális. Nem akadályozza a kés gyors elővételét, mégis kellően stabilan rögzítette a kést a zsebben vagy ruházaton.
(Eldönthetjük, a gyors elővétel vagy a jobb rejtés a fontos ? hegy lent helyzetbe átszerelve alig 1 cm-t áll ki a zsebből, ekkor viszont nehezebb elővenni.)

?Combozó dölux?

Az Ulize egy kicsit más kategória, mint az előző darab: eleve jól rejthető szolgálati zsebkésnek tervezték, így a kialakítása is ennek megfelelő. A penge anyaga itt is szálcsiszolt-tükörpolírozott VG-10 - valószínűleg ez a zsebkés is a G-Sakai műhelyeiben készült.
A 100 mm hosszú, alig 21 mm széles tőr jellegű pengén a pengehát is ívelt, nem csak a vágóél rekurzív ? a német mester valószínűleg csak görbe vonalzót használt a tervezés során...
A fentiek következtében kiváló a penge behatoló képessége, elvégre erre tervezték. A 3 mm vastag pengén a levezető él homorú, a vágóéltől 13 mm magasra fut fel, majd onnan egyenesen a pengehátig. A penge a hegytől 21 mm távolságban éri el a teljes vastagságát, fokél nincs a hegynél. A vágóél kezdeténél a penge 0,7 mm vastag, az alkalmazott élszög pedig ~36 (oldalanként ~18) fokos volt.
Az Ulize egy 12 mm átmérőjű nyitófurattal nyitható, mindkét kézzel. Attól sem kell aggódni, hogy a penge a használat során nyakban eltörik (ez már sokakban felmerült). Egy ilyen minőségű acélnál rendeltetésszerű használat mellett nehéz lenne komoly mechanikai sérülést okozni a pengének ? de nem lehetetlen, szóval inkább ne próbáljunk vele ajtót-ablakot befeszíteni. Jelzem, a nyitófurat lehetőséget ad itt is a közismert ?gettóvév? nyitás alkalmazására.
A penge egy meglehetősen vékony, 3 mm átmérőjű acél tengelyen fordul el, és egy kis Torx csavarral állíthatunk a nyitás erősségén. A kétoldali foszforbronz csapágyazásnak köszönhetően a nyitás nem igényel nagyobb erőt.

Folytatjuk!

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.