This is alternative content.


KÉPGALÉRIA

Magyar Tell

Szigeti számszeríj

Az mindig örömteli, ha fegyveres területen valami hazai termékkel találkozhatunk, most a www.nyilpuska.hu oldalt üzemeltető budapesti Szigeti János által gyártott számszeríjat próbálhattuk ki.

Masszív és csigás

A Szigeti-féle számszeríj egy praktikus gyöngyvászon hordtáskában érkezett szerkesztőségünkbe. Abból kicsomagolva az első benyomás az volt, hogy ez bizony egy eléggé masszív holmi, nem a kínai ipar ?költséghatékony? spiáter?műanyag kompozícióira emlékeztet. Talán ezért is mer a gyártó 3 év garanciát adni az eszközre.
A számszeríj alapja egy mahagónivöröses színre pácolt kőrisfa ágyazás. Ez kb. 80 cm hosszú, eléggé vaskos, talán a pisztolymarkolat részen túlzottan is. Kisebb kezűeknek nem lesz kényelmes. Az ágyazás síkjába nem süllyesztett, hanem kiemelkedő csavarfejek és anyák kissé indusztriális benyomást keltenek.
Az ágyazás elején találjuk az acélkengyelt, mely a felhúzáshoz szükséges, majd maga az íj következik, mely csigás (excentrikus) konstrukciójú, kb. 50 cm fesztávolsággal. A csigás megoldás előnye, hogy így sokkal kisebb erőbefektetéssel tudjuk megfeszíteni a számszeríjat, mint egy hagyományos, csiga nélküli esetében.
A számszeríj középvonalában találjuk az elsütő-biztosító szerkezet egységet, valamint az e felett elhelyezkedő céltávcsősínt. Ezen a tesztfegyveren egy 3-9x32-es, zöld vagy vörös színben megvilágítható szálkeresztes kínai céltávcső helyezkedett el. Mechanikus irányzékkal nem rendelkezik az eszköz.
Az ágyazat hátsó részén levő tusa pofadékja és tusatalpa gumibetéteken nyugszik, így némi hossz/magasság állítási lehetőség is adott. A tusatalp fa mivolta okán kissé csúszós, ami némileg zavaró, mert felépítéséből adódóan orrnehéz a számszeríj. Egy gumi tusatalp célszerűbb lenne.
Maga a számszeríj ? távcsővel együtt ? mérésem szerint 3,9 kg tömegű.

Töltés és lövés

Bármiféle számszeríjat tilos vessző nélkül elsütni, de esetünkben ez ellen automatikus biztosítás (retesz) is véd. Az íj megfeszítéséhez bele kell lépni az elöl levő kengyelbe, majd nem kis erővel hátrahúzni az ideget, amíg be nem kattan az elsütőszerkezetbe.
Ezután az ágyazás tetején levő vályúba helyezzük a vesszőt és hátratoljuk az idegig, ahol egy kis rugólap rögzíti kiesés ellen.
Ha céloztunk, akkor a kétkezes biztosító tolókát toljuk előre és már lőhetünk is.

Teljesítményadatok


Az általunk kipróbáláshoz kapott acélhegyű fa sportvesszők tömege kb. 30 gramm, gyári adatok szerint 80?85 m/s a kezdősebesség, tehát olyan 100 joule környéki torkolati energiával számolhatunk. Ez egy .22 LR lőszer energiája egy hosszabb csövű pisztolyból.
A számszeríj maga 150 fontos, tehát kb. 70 kg megemelésének megfelelő a felhúzáshoz szükséges erő, ami egy izmosabb felnőtt férfinak is jelenthet némi kihívást.
Az energiát jobban szemlélteti, hogy 10 méterről 4 db centis gipszkarton lapot gond nélkül átüt a vessző.
Mi kb. 20 lövést adtunk le, tapasztalatunk szerint a felhúzás során az első kb. 10?15 centi bizony bitang nehéz, aztán a csigának köszönhetően sokkal könnyebb lesz a felhúzás. A sütés nem sportpisztolyos, de ennek ellenére 10?15 méterről tökéletesen a célzott pontra tudtunk lőni. Lövéskor csak egy kicsit lendült-rezdült meg a számszeríj, de komoly rezonancia vagy hátrarúgás nem volt.
Az erőre jellemző, hogy a 2 centi vastag pozdorja bútorlapot könnyedén átvitte, mögötte pedig egy újságköteg fogta meg a nyílvessző hegyét.

Mennyiért?

A tesztelt számszeríj masszív, bár kissé nyers berendezés, de árban sem luxuscikk, távcső nélkül 60 ezer forint körüli áron vásárolható meg.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.