This is alternative content.


KÉPGALÉRIA

Ittas Fmatyinak CS-t!

Humán gázfegyverteszt 2.0

A Toto-videó, melyben a 3 méterről induló nagydarab késes támadót imitáltuk gázfegyver ellen, az RG89N-ről szóló videónkban megtekinthető a www.fegyvervideo.hu-n, és lapunkban is részletesen írtunk tapasztalatainkról.
Most csavartunk egyet a dolgon, és kizárólag CS-re tárazott gázfegyvert használtunk, közepesen ittas támadó ellen.

Mítoszrombolás vagy megerősítés?

A gázpisztolyokkal kapcsolatban talán több tévhit él, mint az éles lőfegyverek esetében. Talán mert a könnygázok biokémiai hatását nehezebb megérteni, elképzelni, mint egy nagy sebességgel repülő ólomdarab rombolóképességét. Ellenben egy 9 mm Luger JHP elé büntetlenül senkit nem lehet odaállítani, addig a gáz­-riasztó fegyverek elé maradandó sérülések nélkül lehet bemerészkedni.
Az sokszor, sok helyen olvasható, hogy a CS kevésbé hat részegre, mint a PV (pepper) hatóanyag, sőt, sokszor azt is hallani, olvasni, hogy egyáltalán nem hat. Ez utóbbit helyből cáfolják azok a kamaszok, akiket részegen fújtak le (vagy akik egymást fújkálták le részegen), és mégis hatott a ?soktrilliárdos-ezernullás gázdezodor?.
Alapvetően azonban az ittas kötözködőkre gyakorolt kevesebb hatás elméletileg nem hülyeség. Az köztudott, hogy az alkohol sok embert eleve bátrabbá, merészebbé, rettenthetetlenebbé tesz (ezért osztottak még a huszadik század elején is rumot a katonáknak ütközet előtt). Ezen túlmenően az etilalkohol eltompítja, lelassítja a fájdalomérzetet, ami pedig az irritáló vegyi anyagok terén fontos része a hatásmechanizmusnak.
A CS-hatóanyagnak a pepperrel szemben még hiányzik az a tulajdonsága is, hogy szembe kerülve már egy igen kicsiny mennyiség is olyan égető fájdalmat okoz, hogy a delikvens nem tudja kinyitni a szemét. Ugyanakkor a CS előnyére írható, hogy sokkal jobban terül, diffundál, így kevésbé direkt találat is komoly hatást fejthet ki. De kérdés volt, hogy a támadás elhárításához mennyire elegendő egy csak CS-re töltött gázrevolver.

A kísérlet menete

A Toto-féle tesztnél a CS-PV vegyes tárazás a józan ?támadóra? kiválóan hatott, 5 percig ki sem bírta nyitni a szemét, intenzív mosás ellenére sem. Ehhez képest akartuk a két eltérő körülmény (csak CS, ittas támadó) befolyását vizsgálni.
Ezért szinte pontosan megismételtük a totós tesztet, de itt kizárólag 80 mg CS Umarex (2014. dec. lejáratú) patronok kerültek az ugyanolyan típusú RG89N gázrevolverbe. A megindulási távolság itt is három méter volt, és a 4. lövés leadásáig itt is csak keveset mozdulhattam, hogy a kamera és a fényképezőgép látószögében maradjak.
Az önként vállalkozó, kb. 110 kg testsúlyú Fmatyi (nagyon bátor és tökös legény, a www.9mm.hu fórumozója) a megfelelő ittasság eléréséhez a teszt előtt kb. másfél óra alatt 2x fél liter sört, és 5x fél deci Jagermeistert fogyasztott el. Mindezt éhgyomorra.
Ettől beszéde már érezhetően zavarossá vált, jókedvű lett, és mozgásában a koordinálatlanság jeleit véltük felfedezni. Ez volt az a szint, ahol úgy általában még harcképesnek volt tekinthető, de például a szorzótáblát, vagy az Anyám tyúkját már nem tudta volna felmondani.


Tapasztalataim:

A lövések hatására érezhetően megtorpant Fmatyi, ennek ellenére ha nem térek ki minimálisan, akkor elért volna. Mivel kiléptem, így látása hiányában már nem tudott megszúrni, illetve éles helyzetben könnyedén fizikailag felül tudtam volna kerekedni, vagy egyszerűen elfutni.
A támadás tehát 4 lövésnyi CS-sel erősen ittas támadó esetén is meghiúsítható.
Ja, és még maradt két lövésem is a revolverben!

1. Mivel tokból rántottam (Frontline), picit közelebb ért Fmatyi, mint Toto, még ha ki is léptem oldalra.


2. Ennek következtében szép, picit vérző, lőporszemcsék ütötte lukak képződtek a fején, ezek azonban egy borotválkozás és némi kamillás kezelés után 6 napon belül szinte eltűntek. Felületi hámsérülések. Ennyit a ?gázpisztoly 1 méteren belül halálos? nevezetű ostobaságról!


3. Az alkoholmennyiség hatását érzékeltetendő: Fmatyi 1 órával később már olyan részeg volt, hogy a földön ült, és a kutyámmal beszélgetett. A kutya okosabbnak tűnt.

4. A 4xCS megtette a hatását, de a Toto-féle józan ember plusz vegyes tárazás meggyőzőbb volt, főleg mert Toto megfutamodott, Fmatyi meg fájdalmak közepette még keringett egy darabig.

5. Hamarabb és kevesebb (3 liter) fejre öntött víztől regenerálódott, mint Toto.

6. Az egész eseményt a maga dinamikájában a www.fegyvervideo.hu oldalon nézhetik meg.


Fmatyi s. k. beírt tapasztalatai az esemény után olyan 20 perccel (stíluson és helyesíráson az etanol jól érezhető...):

?Nah, akkor ünnepélyesen bejelentem, hogy gvass1 kolléga 4x pofánlőtt UMA 80mg/CS-el.
Gazálarc nem volt, bubósisak sem.


Ami tudok:
Kicsit még kergettem volna a főszerkesztő urat, csak már nem akartam annyira. (2x0.5l sör + 5*0,5.dl jager.)

Ittas állapotban keletkezett TELJESEN SZUBJEKTÍV tapasztalatok:
? 4xCS után nincs kedvem folytatni a támadást (lassúzni oké, de ez nem az a szakma),
? 4xCS után nem volt kedvem kinyitni, nem azért mert nem akartam, hanem azért mert nem esett jól (hö?),
? 4xCS után kicsit lőporszemcsés lett a fejem, pedig 3 m-ről indultunk. (Ez nem fájt, pedig qrva elszánt voltam.)

Overall:
? 4x80mg CS engem megállított, pedig ittam.
? gvass1-el nem vagyunk barátok.
? Most már meg tudnám bicskátni (20 perc)
? nem tudom mit akartam írni, mert ittas vagyok
? szvsz.: engem meggyőzzööt
? without marketzing: 80mg CS ok, nem kell várni a 120mg PV-re, elég ez a 80mg IS?


Ha lehet, tegyünk bele peppert is!

A lényeg: ismét nagyon gyorsan peregtek az események, tele voltunk mindketten adrenalinnal, hiába tudtuk pontosan, hogy mi fog következni.
A hatás eléggé meggyőző, sőt a piálás ellenére megkockáztatom, hogyha pepper is jelen lett volna a gázsugárban, akkor semmivel nem maradt volna el Toto ?élményei? mögött.
A jó öreg RG89 ismét bizonyított!
A revolver megbízhatósága és egyszerű működése az, ami ismét létszükséglet volt. Az egész támadás-védekezés (rántás, 4 lövés, kitérés) még 5 másodpercig sem tartott. Hibaelhárításra, kibiztosításra, csőre töltésre nem lett volna idő.

Vass Gábor

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.