This is alternative content.


KÉPGALÉRIA

Gletcher APS 4,5 mm

A lég-Sztecskin

?Kísértet járja be Európát?, de most nem a Kommunizmus kísértete, hanem egy általam Moszkvában megrendelt légfegyver kísértete. Tulajdonképp valahol a távol-keleten készült és egy New York állambeli nagykereskedő által terjesztve kapható a volt Szovjetunió területén fellelhető fegyverboltokban, illetve immár van németországi importőre is.

Dióhéjban ez eredetiről

IGOR JAKOVLEVICS SZTECSKIN (oroszul wiki.miner.hu: ????? ????????? ???????;)  diplomamunkaként készítette el a fegyver tervét, de olyan jól sikerült, hogy 1951-ben - a Makarov pisztollyal egy időben - rendszeresítették APSz-9 néven a Szovjet Hadseregben. Elsősroban a harcjármű vezetők, repülősök és a légideszantosok részére, mint sorozatlövésre is alkalmas, kisméretű, de nagy tűzerejű pisztolyt. (aki ennél többre is kíváncsi, olvassa el e lap egy korai számában - 1998/7 - a róla készült cikket, illetve a www.fegyvervideo.hu oldalon látható mozgóképes anyagot is megtekintheti.)

A Télapó (Oroszul: ??? ?????) hozta

December elején leesett az első hó, korán sötétedett már, csengetés keltett fel a vacsoraasztal mellől. Ránéztem a kaputelefon képernyőjére egy fehérszakállas, kékruhás ember állt kint. Talán az orosz mikulás, mert ő kékruhában jár-gondoltam, de mikor kinyitottam a házam ajtaját, pillantottam meg, nem ő az, hanem csak a futárszolgálat meglett korú alkalmazottja. De ő is nagy meglepetést hozott, végre kezemben tartottam a sokat megjárt csomagot. 
A fegyver egy színes képes papírdobozban volt, melyen semmilyen utalás nincs a tényleges gyártóra, csak az amerikai forgalmazó van feltüntetve. A doboz tartalmazza, magát a fegyvert,  egy imbuszkulcsot  a 12 grammos CO2 palack becsavarásához, és egy  angol-német-orosz nyelven íródott kezelési útmutatót.
A német piacon egyébként olyan 150 euró magasságában szerezhető be a légpisztoly.

Élethű, de sorozatot nem tud
A fegyvert kivéve a dobozból, meglepő az élethűség.  Egy teljesen fém (spiáter) építésű fegyver kerül a kezünkbe.
A fegyver jobb oldalán található kezelő elemek működnek. A szánakasztó mit rendesen, az utolsó kilőtt lövedék után megakasztja a szánt. A biztosító kar működik, igaz nem fesztelenít és a harmadik a sorozatlövő állásba sem kapcsolható, mert sajnos a légfegyver változat is csak öntöltő, akár a polgárok számára birtokolható éles. A szán hátrahúzható, és ekkor a kakast is megfeszíti, a fegyver SA/DA üzemmódban működtethető. Működése élethű, mert Gas-Blow-Back rendszerű, tehát a szelep a CO2 gáz egy részét hátrafele küldi, ezzel mozgatva a szánt minden lövésnél, és megfeszítve a kakast.
Részleges szétszerelése a jól ismert Walther rendszerű, azaz a sátorvasat lehúzzuk, mutatóujjunkkal meg kell támasztani különben visszazár. Majd a szánt ütközésig hátra húzzuk és felemeljük, aztán előre lehúzzuk. Így láthatóvá válik a fegyver belseje, a fegyver cső, ami, mint az eredetinél a tokhoz rögzített és rá van húzva a helyretoló rugó. A csőfar mögé van beszerelve a szelepszerkezet, viszont a kioldó elem a szánban van elhelyezve, mint egy kisméretű zártömb az ütőszeggel, ezt az acélbetéttel ellátott kakas működteti az elsütőbillentyű elhúzásakor.

20 vagy 22?

A fegyver tárja egy vékony spiáterből készült adogatószerkezet. A tár 22 darab, - habár én, hogy autentikus legyen csak 20 darabbal táraztam -, 4,5 mm (.177) acélgömb BB lövedék befogadására alkalmas, töltése könnyű, mert az adogatószerkezet rugója gyenge és a hátrahúzható bütyök jól kiáll és a végén beakasztható. A tárkioldó, mint az élesnél a markolat alján található, bár van neki egy másodlagos funkciója is, nevezetesen a recézett felületen egy furat található. Ezen keresztül, egy imbuszkulccsal kell a belső kulcsnyílású szorító csavarral  rögzíteni a  12 grammos CO2 patront, amit előbb  a bal oldali markolathéj lepattintása után, a tárfészekben kialakított helyre helyeztünk.

Összehasonlítva az éles, de polgáriasított változattal

A két töltött fegyver súlya szinte azonos, bár üresen az éles könnyebb. A méreteiben tökéletesen hasonlatosak, fedik egymást. A csőtorkolat és a tárfészek felöl nézve, már ordító az eltérés. Ha a feliratozás (és a felületkezelés színárnyalata) autentikus lenne, akkor megtévesztő is lehetne.

Tisztelet a Hősőknek!

Rápróbáltam a válltámasz-tokot, passzolt rá. Lövésre emeltem a megtöltött fegyvert, vállamhoz nyomtam a bakelit tok-válltámaszt és fejemet kissé jobbra döntöttem, így céloztam a lőlap irányába.
?..és képzeletem szárnyalt egy elfeledett ütközetbe?.
Afganisztán 1988 január 7.-e  kora esti órák, lövések csapódtak be Viktor Jurjevich Gagarin hadnagy a 345. légideszant-ezred 9. század 1 szakaszának parancsnoka  mellé.  A védők maroknyi, alig negyven fős egysége rövid időn belül üresre lőtte a kezük ügyében lévő  fegyvereikből az összes lőszert. Gagarin hadnagy is rég eldobta már üres AKS-74U fegyverét,  már csak a bakelit tokban lévő APSz-9 volt nála a hozzávaló lőszer-javadalmazással. Sikerült az oldaláról lecsatolni a Sztecskint tokjával együtt, melyet a markolatra csatolt, majd vállához szorította a tokból immáron váltámasszá előlépett alkalmatosságot, várt, hogy a por és a fűst elszálljon. Akkor is Vostrotin ezredes szavai jártak eszében, amit a reggeli eligazításkor mondott, mennyire fontos a feladatuk, mely szerint a 3234 magassági ponton kellett kialakítaniuk a harcálláspontot, melyről szemmel tarthatták ez előttük húzódó hosszú útszakaszon elhaladó konvojokat. Landolás után éppen hogy elkezdték beásni magukat, amikor megkezdődött a mudzsahid támadás. Kétszázötven főnél is több jól felfegyverzett fekete ruhás ellenséges katona akciója kezdődött. A harc szüntelenül, órák óta tartott már. Halkult a csatazaj, elillant a füst és hirtelen egy fekete ruhás alak közeledett felé. Egy rövid sorozat, ennyi volt. Gagarin kiegyenesítette nyakát, két szemmel testközelben látta összecsuklani és holtan eldőlni az ellenséget.  A nála idősebb fegyver csak tette a dolgát, nyolc-tíz 9x18 Makarov lőszer lövedéke ebből a távolságból jó stophatást fejtett ki.
A szovjet légideszantosok hősiesen küzdöttek a magassági pont megtartásáért, a több mint ötszörös túlerővel szemben, igaz hogy két deszantoson kívül a többiek mind megsebesültek, de csak hat katonát veszítettek szemben az ellenség mintegy kétszáz főt is kitevő veszteségével.

Gonda Zsolt

Technikai adatok
Gletcher APS
 • Kaliber: 4,5mm (.177) BB
 • Tárkapacitása: 22
 • Meghajtás: 12g CO2
 • Lövedék energiája: kb. 3 Joule
 • Lövedék sebessége max.: 120 méter/sec.
 • Csőhossz: 90 mm, sima furatú
 • Teljes hossz: 225 mm
 • Magassága:155 mm
 • Szélessége: 30 mm
 • Súlya: 1060 g
 • Sütése: SA/DA

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.