This is alternative content.


KÉPGALÉRIA

Ekol P29 9 mm PAK

Kétpetéjű iker

A török Ekol (korábban Voltran) gázpisztolyai az alacsonyabb árfekvésű mezőnyben szinte megjelenésük óta igen fontos szereplők a magyar gázpisztolypiacon. Valamiért az Ekol P29 modellt azonban évek óta nem hozzák be ? pedig gyakorlatilag nem más, mint a Special 99 modell, csak éppen zárt szánnal.

Nem eredeti ötlet

Az, hogy ugyanazt a fegyvert egyszer nyitott, egyszer pedig zárt szánnal két különböző név alatt forgalmazzák persze nem a török gázpisztolygyártók találmánya. Sőt, a konkrét esetben, amikor a Beretta M85 (?Cheetah?) a típuscsalád alapja, az éles fegyverek világában is elkövették ezt a ?csínyt?. Ugyanis az 1980-as években a Browning BDA-380 pisztoly nem volt más, mint a Beretta zárt szánnal.

Meg kell persze jegyezni, hogy bár az Ekol Special 99 kifejezetten jó másolata az éles ?kis berettának?, a P29 nem másolja a BDA-380-at (már csak azért sem mert azon szánbiztosító és lekerekített sátorvas volt.). Ehelyett némileg inkább a Taurus PT908-ra emlékeztetnek a ?vonásai?. De az biztos, hogy klasszikus, elegáns pisztolyformát sikerült összehozni.

Megjegyzendő, hogy a Keserű Művek által importált példányok esetében a Special 99 neve Security-re változott, míg az évekkel ezelőtt kapható volt P29-esek a Head Hunter fantázianévre hallgattak. (Adalék: a fejvadászra használt amerikai-angol kifejezés az a ?bounty hunter?.)

Élethű kezelőszervek és bosszantó tervezési hiba

Amennyiben a ?gáz-kisberettát? vizsgáljuk, ott élethűek a kezelőszervek ? hiszen a P29 esetében nincs valódi éles eredeti. A tárkioldó nyomógombos, jobbkezes, a tárba korábban 7 db, de az újabb példányok esetében 8 db 9 mm PAK gáz- vagy riasztópatron tárazható. A tár berakásakor van egy pont, ahol kissé megakad a tár, de nyugodtan tessék innen határozottan továbbnyomni a rögzüléshez. Kifele ?drop-free?, azaz szabadon esik ki a tár a tárkioldó megnyomásakor.

A tárkifogyásakor a szánt a jobbkezes külső szánakasztó akasztja hátul, és mint tudjuk a valóban működő szánakasztó sajnos még az ezeknél sokkal drágább árfekvésben sem mondható általánosnak a gázfegyvereken.

A biztosító a tokon helyezkedik el, ez viszont örvendetesen kétkezes, de sajnos a fegyver legnagyobb hibájával ez sem tud mit kezdeni. Tehát, hogy tűzkészen semmiképpen nem viselhető. A törökök újra meg újra elkövetik az a hibát, hogy összehoznak egy kellemesen lapos, kompakt, ?viselésre termett? gázpisztolyt, majd elfelejtik befejezni a tervezést, és tönkrezúzzák a használhatóságot. A P29/Special 99 esetében sincs sem repülő ütőszeg, sem kakas biztonsági állás. Hiába ott az egészen használható DA/SA elsütőszerkezet, ha a csőben levő töltényre lefesztelenítjük a kakast, az ütőszeg a rajta levő kakassal együtt folyamatosan a töltény csappantyúján pihen. Egy nagyobb ütés a kakasra, és máris eldurrant!

(Bár e típusoknál már volt szerencsém olyan ? külföldi - fegyvermesteri beavatkozást látni, mely repülő ütőszegre cserélte a gyárit. A repülő ütőszeg rövidebb, mint az ütőszegház, így az ütőszeg csak szabad repüléskor tud beütni, ha a kakas elegendő tehetetlenségi energiát adott neki, az ilyennel ellátott fegyverek csőretöltve, leengedett kakassal bátran viselhetőek.)

Felhúzott kakasra rábiztosítva is lehet hordani, de szerintem ehhez nagy bátorság és nagyon stabil fegyvertok kell, nem javasolnám semmiképpen.

Szét és össze

Mint minden öntöltő pisztolynál, itt is fontos kezelőszerv a szétszedésre szolgáló elem, illetve az értékelésnél jelentős szempont, hogy mennyire egyszerű a szét- és összeszerelés. Mert ugye, amelyiknél macerásak ezen műveletek, ott a felhasználó koszosan fogja hagyni, és utána majd telesírja a világot, hogy nem működik a fegyver.

A töltetlenség ellenőrzése után a pisztoly jobb oldalán, a sátorvas felett levő kart kell lefordítani, majd kihúzni a fegyver tokjából, ezek után a szánt hátra ütközésig, majd felemelni hátul, és előre lehúzni a csőről.

A cső alól pedig könnyedén kiesik ezután a helyretolórugó és vezetőrúdja.

Ez tényleg nem túl bonyolult, de összerakáskor oda kell figyelni, hogy csak akkor tudjuk a szétszedőkart visszapattintani a helyére, ha a helyreoltó rugó vezetőrúdja előre van nyomva. Erre leghasznosabb egy toll, amit balról tolunk be a tokon levő furatba, és előretoljuk vele a vezetőrúd végét, miközben jobb oldalról betoljuk a szétszedőkart. Mondjuk: közepesen bonyolult, kis gyakorlás után már annyira sem.

Nagyon fontos előrelépés a 2005-ben általunk is bemutatott ős-Special 99-hez képest, hogy ma már mindkét modellek fém (spiáter) a szétszedőkarja és a helyretoló vezetőrúdja is, nem pedig műanyag, így már nem hajlamosak megrepedni használat közben.

Anyagok

A P29 esetében ? árából és a gyártóhelyből következően ? nem teng túl az acélosság. A tok, a szán és az elsütőszerkezet is jórészt spiáter. A hüvelykivető orr ? az olasz rokonoktól eltérően ? viszont acél. A kakast pedig csavarrugó mozgatja, az ütőszegvég pedig túlméretes (kb. 5 mm), így nem veri szét a kakast.

A Special 99 nyitott szánjával összehasonlítva pedig bizony ez sokkal masszívabb, nem is kérdéses, hogy tartósabb rakétázásra, szilveszteri partira melyik a jobb választás az ikrek közül. Special 99-et, és olasz rokonait sajnos már láttam elöl megrepedt szánnal, P29-et még nem. Sajnos, mint minden török gázpisztolynál itt is csak egy spiáter rakétalövő toldatot kapunk, de a csőtorkolati menet azonos a Röhm RG89/99/69/59/59

Van-e olyan megbízható?

A nyitott szános gázpisztolyok jellemzően sokkal megbízhatóbban zár szános, kisméretű hüvelykivetőnyílásos társaiknál. Így leginkább azt szerettem volna megvizsgálni a teszt során, hogy a P29 hozza-e a Special 99-től megszokott szintet.

A teszt során Umarex-Walther csomagolású (valójában Pobjeda) és 9 mm PAK nikkelezett vashüvelyes Fiocchi riasztópatronokat használtam. A Fiocchi közismerten aránylag erős és egyenletes, míg a ?Walther? feliratú igen vacak, gyenge, és hullámzik is a teljesitménye. Ez utóbbi abban is megnyilvánult, hogy egyszer félméteres lángja volt, egyszer meg semmi. Ugyanakkor megelégedésemre szolgált, hogy mindkét patronnal, sőt vegyesen tárazva is tökéletesen megbízhatóan működött a gázpisztoly a leadott kb. 40 lövés alatt.

Még revolverezve is kipróbáltam, 8 lövés egymás után (minden lövés után lefesztelenítva) hibátlanul sült el ? ej, ha lenne ebben a fegyverben alapból egy repülő ütőszeg?

Anyagiak

A kis P29 formája vonzó, markolata ? a kezet némileg vágó élben végződő biztosítókaroktól eltekintve ? nagyon jó fogású, lapos és kompakt (kisebb, mint egy Walther PPK). Ideális lenne második önvédelmi (backup) gázpisztolynak egy jó kis övön belüli tokban. Ha lehetne tűzkészen viselni. De mint kifejtettem, nem lehet.

Árban is nagyon ott leledzik, hogy fájdalomküszöböt nem éri el (25 ezer Ft alatt van még a látványos grafit-nikkelezett kivitel is, MKH-val együtt). Így akár ?csak, hogy legyen? megközelítéssel is megindokolható.

Az pedig örömteli, hogy valamicskét a török gyártók is fejlesztenek, lásd a műanyag szétszedőkar fémre cserélése, és a tárkapacitás 1-gyel megnövelése. Ha még egy repülő ütőszeget is hajlandóak lennének beletervezni, az maga lenne a csoda?

A gyártó oldala: www.blank-pistol.com

Vass Gábor

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.