This is alternative content.


KÉPGALÉRIA

CN-humán teszt

Klóracetofenont az arcba!

A www.9mm.hu önként felajánlkozó szuicid hajlamú, hősies fórumozója, Poresz jóvoltából újabb humán gázpisztolytesztet hajtottunk végre. Ezúttal a leggyengébbnek ismert hatóanyagú 220 mg CN (klóracetofenon) 9 mm PAK Wadie töltényt alkalmaztuk. Lila kupakos, originál, frissen vásárolt csomag, még több, mint fél év szavatossággal.

Sokadszorra: nem cián!

A klóracetofenon (összegképlet: C8H7ClO) már a 19. század második felétől ismert könnygáz. A nemzetközileg használt ?CN? rövidítését azonban mifelénk tudatlanságból, vagy még inkább üzleti érdekből gyakran keverik a ciánéval. Mert ugyan a cianocsoport/cianidion valóban (-C?N / (CN)-), de az nem egy rövidítés, hanem a szén és a nitrogén vegyjele, melyekből összeáll. A kettőnek semmi köze egymáshoz ? különösen, mivel a cianidok jellemzően halálos mérgek, a klóracetofenon pedig csak egy múló hatású könnygázféle.

A megtévesztést könnyebbé teszi, hogy 80 mg CS vagy a 20-120 mg PV hatóanyagú gázpatronokkal szemben a napjainkban kapható CN-töltetű gázpatronok számszerűen több, akár 220 mg hatóanyagot is tartalmazhatnak. Csak hát ugye nem mindegy, hogy 1000 gramm burgonya, vagy 1 gramm arany?

Kicsit új megközelítés

Az eddigi, felettébb sikeres gázfegyver humán tesztjeinkben CS, PV, illetve a legjavasoltabb CS-PV vegyes tárazást alkalmaztuk, hiszen minden szempontból modernebb és erősebb hatóanyagok ezek. Mindig revolvert alkalmaztunk, és 4 lövést adtunk le. Most viszont azzal kellett szembesülnünk, hogy az egyetlen CN-gázpatrongyártó, a Wadie kizárólag műanyag zárókupakos hüvelyekbe töltve kínálja revolverekhez a töltényt. Ez pedig korábbi tapasztalataink alapján mindhárom hatóanyag esetében rendszeres csappantyúkiszakadással küzd, és szinte minden revolvert elakaszt 2-3 lövésen belül. De gyakran már az első lövésnél. A Wadie 9 mm PAK (öntöltőbe való) CS és PV töltényekkel már sokkal kedvezőbbek voltak a tapasztalataink. Így most öntöltő pisztolyok mellett döntöttünk. Az alkalmazott fegyverek: Zoraki 906 és egy Keserű Művektől származó Blow F92 ("terek nagybüretta") - mindkettő amúgy kifejezetten megbízhatóként ismert. Ráadásul két eléggé eltérő jellegű darab, hiszen a Zoraki 906 zsebpisztoly, könnyű kis szánnal, míg a Blow F92 egy agyonszűkített csövű, de nyitott szános darab ? valamelyik csak működni fog?gondoltam.

Mindkét fegyverbe 4-4-et táraztam, azzal, hogy az egyik esetleg elakad, akkor rögtön átváltok a másikra. A két csőretöltött, felhúzott kakasú, kibiztosított fegyvert testem mellé leengedett pozícióból kezdtem az akciót, tőlem 3 méterre ált a támadó ? ez már a szokásos felállás. Egy késimitációnak számító filctollal kellett volna megszúrni, rám rohanva, a ?megbicskázlak? indítóparancs után, melyet a kameraman ad meg.

Mindkettő elakadt!

Elővigyázatosak voltunk hát, a két gázpisztoly erősen overkill-nek tűnhet. Ennek ellenére egyik gázpisztoly szánját sem mozdította hátra a frissen vett gázpatron, egy lövésből egy akadály, ezért kellett a másik fegyverre váltani villámgyorsan. Gyakorlatilag ahhoz sem volt ereje a tölténynek, hogy megmozdíts aa szánt, kivetési hibáig már el sem jutottunk! Még a hangjuk is gyengébb volt a szokásosnál, és őszintén szólva a gázfelhőt is sokkal soványabbnak éreztem az eddigieknél.

A célszemély szemüveget (dioptriás, nem védő) viselt, 3 méterről futott neki, 2 lövést kapott, az elsőt (Zoraki 906) kb. 1,5 méterről, majd a másodikat (Blow F92) kb. 50-60 centiről. Eléggé kiütötte (végülis nem ért el a ?bicskázó?), de az utóhatás mértéke, hosszúsága meg sem közelítette a www.fegyvervideo.hu és www.kaliberinfo.hu oldalainkon videóban megtekinthető CS, PV, és PV-CS 4-4 lövések után tapasztaltakat.

Igazából a második lövés volt az, ami után Poresz kontrollálatlanul kezdett mozogni, mikorra meg észbekapott, hogy bicskáznia kellene, én már arrébb sétáltam métereket. A hatóanyagtól én ezúttal inkább tüsszögtem, és picit csípte a szemem. Neki viszont ahányszor kinyitotta a szemét, könnypatak indult meg a szeméből. Ennek ellenére a többiek konkrétan artikulálatlan hangokat hallattak és káromkodtak folyamatosan a lövések után ez itt látványosan elmaradt. Arcán a nagyon közeli lövésből származó 2-3 kisebb bőrsérülés volt felfedezhető.

A fegyverekből kivett ellőtt töltényeken és a fegyverekben is rengeteg elégetlen lőporszemcsét találtam, az el nem égett lőporból meg nem lesz gáznyomás, ami a szánt mozgatná. Az egész tesztről szóló videónkban az egyik ilyen töltény látható is.

Tehát sem a Wadie CN-töltényei, sem maga hatóanyag nem javasolt ezután sem, de szükség esetén, ha nincs más, akkor talán-talán elegendő lehet. Már ha megbizhatóan működne, hiszen nem reális lövésenként 1-1 gázpisztolyt magunkkal cipelni.

Vass Gábor


Poresz saját élmenyei

(www.9mm.hu fórumos ?élménybeszámoló?)

"Elhatároztam, kihasználva a gyengébb hatóanyagot, véget vetek gvass1 szerencseszériájának. Sajnos nem kell GVASSKILLER feliratú pólót rendelnem, nem sikerült a szövegkiemelővel életveszélyesen összefirkálni az ingét. (Ráadásul a "kés" figyelmetlenség okán a zsebemben maradt.)
A két lövés olyan volt, mintha erősen arcon dobtak volna egy marék éles kaviccsal. Hiába volt várható az első lövés, mégis megtorpantott a meglepetés: "Ez mi a f?om?" A második lövés után már úgy éreztem, mintha túl sok melegítőkenőcsőt - például Ben-Gayt - kentek volna arcomra és rengetek tűvel szurkálták volna. Ez még úgy-ahogy elviselhető volt, de ösztönösen behunytam a szemem, és nem igazán volt kedvem megpróbálni kinyitni.
A látásom elvesztése volt a legkellemetlenebb, a stáb jót derült azon, hogy a "Fordulj erre!" felszólításra érdekes irányokban nézelődtem - volna.
A videón látható lesz, mihelyt kinyitottam a szemem, azonnal elkezdtem könnyezni, semmit se láttam a könnyfátyoltól.
A teszt előtt az az "okos" ötletem támadt a gyengébb hatóanyag apropóján, mérjük az időt, mikor múlik el a hatás mosakodás nélkül. Néhány perc csukott szemmel ácsorgás után eluntam a dolgot: világos volt, estig onnan nem megyek sehova, ha nem kérek vizet.
Szerintem Kaliber stábja ezt a tesztet úszta meg a legkisebb vízszámlával, kb. egy liter elpancsolása után újra láttam. Kb. 7-8 perccel az első lövés után saját lábamon visszataláltam a szerkesztőségbe.
Érdekes, miután nyitva tudtam tartani a szemem, periodikusan - ezt nem mértük - könnyezés "rohamaim" voltak.
Anno, amikor unokatestvéremmel a lejárt PV és CS töltényeket ellőttük, kíváncsiságból belesétáltam a gázfelhőbe. Az ott megtapasztalt fullasztó érzésnek itt nyoma se volt.
Nem tudom, ez a CN hatása-e, de nagyon száraznak érzem a számat, még most is szomjas vagyok több pohár víz után. Ezt azóta érzem, mióta elgyalogoltunk a "tetthelyről".
Hazafelé kicsit erősebben kisütött a nap, elkezdtem könnyezni-hunyorogni, és minta valami ér lüktetését éreztem volna a szemem körül.
Jelenleg úgy háromnegyed órája vagyok itthon, biztos, ami biztos szappannal-vízzel megmostam az arcom. Kicsit melegnek érzem, és a szemem tompán fáj - mintha parázs lenne a helyén, mint amikor sokat nézem a monitort vagy lázas vagyok, de egyébként minden normális.
Módosítás: Kimaradt: szaglás. Örülnék, ha egy náthát csak ennyi orrfolyással megúsznák. Gvass1-nak említettem, valami furcsa égett szagot érzek, azóta rájöttem, ez az a Zenon kenőcs, amivel az alkaromon egy hegszerű valamit kenegetek. Hazaérve teszteltem a szaglásomat, a kakaóport és a kávét ugyanúgy érzem, mint CN nélkül."

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.