This is alternative content.


KÉPGALÉRIA

Chiappa Rhino

Zajos orrszarvú

Amikor azt hittük volna úgy másfél évtizede, hogy a revolverek fejlődése végképpen megállt, akkor hirtelen számos új fejlesztés került napvilágra. A Smith and Wesson a titán és szkandium alkalmazásával nyitott, a Ruger a hibrid műanyagtokkal dobott kavicsot az állóvízbe, cikkünk főszereplője, a Chiappa Rhino pedig egy tökéletesen szokatlan elrendezésű fegyverrel ért el jelentős sikert.

Nem előzmények nélkül való

Az egész koncepció egy Emilio Ghisoni (1937-2008) nevű olasz úriembertől származik. Az eredetileg humán végzettségű Ghisonit mindig érdekelték a mechanikus eszközök, az első sportpisztoly-designja, a .22 LR MT1 még az 1970-es évekből származik. Ez utóbbit kis mennyiségben gyártották is az 1980-as években. Az ismertséget azonban formabontó revolverei hozták meg számára. Az MTR8 revolver furcsán alacsonyra, és sátorvas elé helyezett dobjával hívta fel magára a figyelmet. Mindezeknek a felcsavaró erők minimalizálása volt a célja. Az igazán nagy dobás azonban az 1997-2005 (más források szerint 1998-2004) között gyártott Mateba 6 Unica ?autorevolver? volt.

Ez formájában már nagyon hasonlít a Chiappa Rhino-ra, de működése alapvetően más. A Mateba ugyanis a Webley-Fosberry koncepcióját újította fel, a tokalsórésztől különálló cső-dob egység a hátrarúgás hatására hátrasiklott, és ezzel az energiával léptették a dobot, és feszítették meg a külsőkakasos elsütőszerkezetet. A .357 Magnum, .44 Magnum, .454 Casull lőszerekhez készített túlkomplikált szerkezetekből pár ezer darabot adtak el világszerte, bár leginkább gyűjtők érdeklődését keltette fel. A Mateba autorevolverek ugyanis az egykori angol őshöz hasonlóan érzékenyek voltak a lőszer teljesítményére, sőt, ha a .357-esből .38 Specialt, .44 Magnumból .44 Specialt vagy a .454-esből .45 Coltot akartak lőni, akkor helyretoló rugót is ki kellett cserélni. Gyakori gond volt még a fa markolathéjak elrepedése, kettétörése melyek ráadásul sérülést okozhattak a lövőnek.

A gyártó MA.TE.BA. Arms (Macchine Termo-Balistiche) cég az itáliai Pavia-ban működött, és 2005 után valamikor egy német befektető vásárolta meg.

Volt még egy köztes revolver, ami fejlődéstörténeti szempontból talán izgalmasabb, a 2006M, melyet azonban nevével ellentétben valamikor az 1990-es évek elején készítettek néhány tucat példányban. Ennek nincs mozgó ?szánszerkezete?, a csöve merev, de már az alsó (6 óránál levő) dobfuratnál van. Viszont megmagyarázhatatlan módon a dobja a tok fölé fordítható ki töltséhez-ürítéshez.
Ennek leegyszerűsített változataként fogható fel az Armi Chiappa által gyártott és sikerre vitt Rhino, mely egyben a csontrákban elhunyt tervező utolsó megvalósult munkája volt. Igaz, a tervezést már egy Antonio Cudazzo nevű építész fejezte be.

Armi Chiappa éleszti fel a formát

A Rhino revolverhez fűződő jogokat a Mateba vállalatot megvásárló német befektető ismerőse, az olasz Rino Chiappa vásárolta meg. Az ő családi cége, az Armi Chiappa régis ismerős, hiszen Kimar név alatt gázpisztolyokat és gumilövedékeseket gyártanak, Armi Sport jelzéssel pedig elöltöltős és egyéb történelmi fegyver-replikák kerülnek ki az Azzano Mella-iüzemből.

A TELJES CIKK a nyomtatott Kaliber magazin 2013. decemberi, 188. számában olvasható el!

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.