This is alternative content.


KÉPGALÉRIA

Airsoft - Colt M4A1 CQBR FULL METAL

A Kis Mindenes

Mint azt egy régebbi írásomban már említettem, hosszú évekig nem voltam nagy barátságban a Colt M4/M16 airsoft kópiáival. Aztán pár éve megtört a jég, és egy véletlen szerencse folytán volt alkalmam kipróbálni egy Colt M4A1 CQBR típusú fegyvert, ez az első élmény sok szempontból megváltoztatta az addigi nézeteimet, olyannyira, hogy szeretném a tisztelt olvasóknak bemutatni ezt az airsoft gépkarabélyt, ami meggyőzött, hogy az amerikai vonal is lehet jó.

Hosszú név, airsoftnál más

Nem akarok sokat írni az Eugene Stoner által tervezett M4/M16 fegyvercsalád történetéről, hiszen ezt már sokan, sokszor megénekelték előttem. Azt azért mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni, hogy ennek a fegyvernek, amelyről most írok, az éles változatát nem Colt M4A1 CQBR-nek hívják, hanem Colt R0923CQB-nek, ami az elsősorban ejtőernyős és speciális egységek számára kifejlesztett Colt Commando modernizált változata. A Colt M4A1 CQBR megnevezést csak az airsoft változatnál használják.

Nagyon populáris

Visszatérve a cikk eredeti témájához, ez a gépkarabély másolat az utóbbi években nagyon népszerű lett az airsoftosok körében. Régen nem jártam olyan játékon, ahol legalább 2-3 ilyen replika fel ne bukkant volna. Ez a népszerűség nem csoda, hiszen az M4A1 CQBR megbízható, kompakt, a szereléksínes előagynak köszönhetően szinte bármilyen kiegészítővel fel tudjuk szerelni és nem utolsósorban kényelmes, akár egész napos játékokon is.

Eltérések az alap M4-hez képest

Külső kialakítását tekintve az M4A1 CQBR elég sokban különbözik egy hagyományos M4A1-től. Az első és legfontosabb eltérés a fegyver hossza. Míg a hagyományos M4A1 teljes hossza 850 milliméter, betolt válltámasszal pedig 766 milliméter, addig a CQBR változat 780 milliméter, de teljesen betolt tusával mindössze 700 milliméteres. Ez a nagyjából 7 centiméteres méret béli eltérés

komoly előnyhöz juttathatja az embert, ha épületharcra kerül a sor.

A másik komoly már első pillantásra is feltűnő különbség, a szerelékes előagy. Az M4A1 CQBR egy nagyon masszív alumínium előaggyal van gyárilag felszerelve, amin alul, felül, és mind két oldalán 20 milliméteres szereléksín található. Erre könnyedén fel tud rögzíteni a tulajdonos akár első markolatot, gránátvetőt, lámpát, villalábat, így bármilyen harctéri szituációhoz hozzá tudja igazítani a fegyverét.

A harmadik komoly eltérés, az úgynevezett Crane Stock válltámasz, amely révén az M4A1 CQBR akkumulátora a tusában kap helyet, de ennek ellenére mégis betolható, szemben a hagyományos M4A1-vel, aminek a tusa betolható ugyan, viszont az előagy alá kell az akkumulátort berakni.

Igen fontos különbség még a két fegyver között, hogy a CQBR-nél nincs meg a tokra szerelt felső hord fogantyú, amiben a többi M4/M16 variánsnál a hátsó irányzékot találjuk, ezért ez a fegyver egy külön a felső szereléksínre felrakható nyílt irányzékkal rendelkezik.

Belsőség és anyagok

Most hogy felvázoltam miben is tér el külsőleg az M4A1 CQBR a hagyományos M4-ek től, érdemes pár szót ejteni ennek a karabélynak a belső felépítéséről is.

Mint minden M4, a CQBR is 2-es verziójú gearboxal rendelkezik. Ez a belső felépítmény kiforrott, hosszú évek óta alkalmazzák a különféle airsoft gyártók, ritkán hibásodik meg, sok csere- és tuningalkatrész elérhető hozzá.

Maga az M4A1 CQBR teljes teste fém, erősített cinköntvény gearboxal és acél fogaskerekekkel, szerelik. A régebbi szériáknál a csapágyak és a rugóvezető is műanyagból voltak, de szerencsére mostanában már mindkét alktrészt fémre cserélte a gyártó. A dugattyúja ugyan továbbra is műanyag (polikarbonát), de elég masszív, hogy akár egy 120 m/s-os rugó erejével is megbirkózzon.

Kenés szempontjából ez az airsoft fegyver is pont olyan mint az összes többi kínai gyártmányú társa, vagy alig van benne kenőanyag, vagy tocsog a zsírtól az egész belseje.

A hop-up kamra alumínium, és elég precízen állítható. Maga a hop-up gumi is jó minőségű, bár kicsit puha, így viszonylag hamar kopik.

Tényleg jó CQB-re

Saját, és egy csapattársam (akitől többször megkaptam kölcsön az M4A1 CQBR-t) tapasztalatai alapján mondhatom, hogy az M4A1 CQBR nem véletlenül ilyen népszerű. Megbízható, masszív felépítésű fegyver, amit minden játék helyzethez könnyen lehet alakítani, így akár nyílt terepen is jól megállja a helyét, de épületharcnál, a mérete miatt az egyik legjobb elektromos fegyver amivel valaha találkoztam.

Andróczi Attila

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.