This is alternative content.


KÉPGALÉRIA

A Középső Testvér

Airsoft GSG-KSK-1

Mivel viszonylag régóta foglalkozom airsoftal, ezért főként az utóbbi időben, sokan fordulnak hozzám tanácsért ezzel a hobbival kapcsolatban. A kezdőktől leggyakrabban elhangzó kérdés, hogy milyen fegyverrel érdemes elkezdeni ezt az időtöltést?

Erre szoktam én azt mondani, hogy ez az a kérdés, amire senki nem fogja tudni megadni a tökéletes választ, csak a kérdező maga. Persze tanácsokkal tudom, és szoktam is, segíteni a hozzám fordulóknak, de persze tökéletes receptem nekem sincs.
Ezért határoztam úgy, hogy jelen irományomban megpróbálok egy olyan fegyvert bemutatni a kedves olvasóknak, ami minden szempontból megfelel egy kezdő játékos számára (szerintem még tapasztaltaknak is), jól fejleszthető, és többféle játékstílusban is megállja a helyét. A fent említett fegyver a H&K G36k gépkarabély egyik airsoft másolata, a GSG-KSK-1.

Műanyagtokos gépkarabély

Mielőtt nagyon bele mélyednék, hogy ennek az airsoft fegyvernek a leírásába, szerintem érdemes egy pár szót ejtenünk, az éles G36-ról.
Mint azt bizonyára sokan tudják, a Heckler & Koch cég viszonylag fiatalnak mondható a német fegyveripari cégek között. Hiszen mindössze 64 éve alapította Edmund Heckler, Theodor Koch és Alex Seidel, a második világháború után, a tönkrement Mauser gyár maradványaiból. A cég eredetileg nem is fegyvergyártással foglalkozott, hanem varrógépekhez készítettek alkatrészeket. 1956-ban aztán a Heckler & Koch vezetői gondoltak egy merészet, és a CETME spanyol fegyvergyárral karöltve belekezdtek az azóta már legendássá vált G3 gyártásába.
A H&K G3 sosem látott sikert hozott a fiatal cégnek. A gyártó a sikeren felbuzdulva, komoly fejlesztésekbe kezdett, és mára már a modern fegyveripar egyik úttörőjeként tekintünk rájuk. Olyan teljesen egyedi kialakítású és mára már legendás hírű fegyverek kapcsolódnak a Heckler & Koch névhez, mint az MP5, a P7, az USP széria, illetve a máig csak prototípusként létező G11.

A G3 leváltására tervezték

A fentiek alapján, nem meglepő, hogy a G36 is teljesen egyedi fejlesztésű fegyver. Az 1990-es évek elején, bizonyossá vált, hogy a német hadseregnek új egyéni lőfegyverre van szüksége. Az addig rendszerben lévő G3 variánsok, ugyan kiváló fegyverek voltak, de szépen lassan kezdtek teljesen elavulttá válni. Így a német hadvezetés felkérte a Heckler & Koch céget, hogy tervezzenek nekik egy korszerű, a közelgő új évezred kihívásainak megfelelő, gépkarabélyt.
A H&K mérnökei gőzerővel bele is kezdtek a fejlesztésbe, aminek eredményeként 1995-ben nagyon komoly tesztek után rendszerbe is állították a G36-ot. Az új fegyver olyan jelentős újításokat tartalmazott, mint a szinte teljesen műanyag és moduláris tok- és ágyazás, a beépített optikai irányzék, az ergonomikus és futurisztikus kiképzés, és az átlátszó műanyag tár.
Eleinte sokan kétkedve fogadták az új fegyvert, főként a jelentős mennyiségű műanyag alkatrész miatt, de a G36 szépen lassan meggyőzte a tamáskodókat is, hogy ez a jövő útja.

Airsoftként is népszerű

A G36 gépkarabélynak nem csak éles eredetije nagyon népszerű, de az airsoft változatát is sokan választják. Részben azért mert nagyon kényelmes, viszonylag alacsony tömegű és kézreálló kialakítása miatt, részben pedig mert sok kiegészítő kapható hozzá, és megbízhatóan működik.
A G36 négyféle variánsa elérhető airsoft változatban is. Az alap G36, a G36K (kurz azaz rövid), a G36C (Compact vagy Commando ez a legrövidebb verzió) és a SL8 ami egy polgári, csak öntöltő sport, illetve aisoft esetében csapattámogató mesterlövész verziója a G36-nak.
Legfőbb oka annak, hogy tesztem tárgyául a G36K airsoft fegyvert választottam, az hogy szerintem ez a leguniverzálisabb méret ebből a fegyvertípusból. Az alap G36 szerintem már túl hosszú, szabadtéri játékoknál még elmegy, de épületben a kereken egy méteres hossz nagyon nehézkessé teszi a mozgást. A legrövidebb változatot 72 centiméteres hossza ugyan ideálissá teszi az épületharcra, viszont szabadtéren erősen érződik a megfelelő csőhossz hiánya. A G36K a maga 86 centis teljes hosszával (behajtott válltámasszal mindössze 61,5 centiméter) tökéletesen megfelelő mind épületharcra, mind pedig szabadtéri játékokra. Arról nem is beszélve, hogy ennél a változatnál gyári tartozék a hord-fogantyúba épített optika, ami például a kompakt verzióról nem mondható el.

Classic Army belső

Azt hiszem akkor egy kis kerülő után meg is érkeztünk a cikkem konkrét tárgyához a GSG-KSK-1 hez.
Ezt a fegyvert, a GSG azaz a German Sport Guns nevű német cég hozza forgalomba. A gyártóról csak annyit lehet tudni hivatalosan, hogy Hong Kong-i, bár a teszt alatt részlegesen szétszedtem a fegyvert és a belső alkatrésze alapján erős a gyanúm, hogy az elkövető valójában a Classic Army lehet. Ezt a gyanúmat az is alátámasztja, hogy a GSG-KSK-1 nagyon precízen összerakott fegyver. Ennek a precíz összeszerelésnek és a jó hop-up kamrának köszönhetően jó 40 méter a célzott lőtávolsága, ami a 350 fps csőtorkolati kezdősebesség mellett elég jónak mondható.
A GSG-KSK-1-nek az eredeti H&K G36 hoz hasonlóan a tokja és ágyazása teljesen műanyag, csak a külső és a belső cső, illetve a gearbox van fémből. Ennek köszönhetően ez a fegyver elég könnyű. Egész napos hordozás után sem fogjuk úgy érezni, hogy mindjárt tőből szakad ki a vállunk. A felhasznált műanyag elég jó minőségű, így a fegyver masszív és strapabíró.

Két gyengébb pont

Összesen két apró dolog van ami kifogásolható a G36 airsoft változatainál, így ennél a fegyvernél is. Az első, hogy mivel az előagyba tudjuk csak berakni az akkumulátort, így annak mérete erősen korlátozott. Ezt a problémát úgy tudjuk orvosolni, hogy nagyobb méretű előagyra cseréljük a gyárit (ez a módosított méretű előagy itthon is könnyen beszerezhető). A másik, hogy a válltámasz csak behajtható, a hosszán nem tudunk változtatni. Erre sincs más megoldás, mint a csere, de az ilyen válltámasz már viszonylag nehezebben beszerezhető kiegészítő.

Rengeteg kiegészítő

Ezzel már el is jutottunk a kiegészítők témaköréhez. Mint azt fent már írtam, a G36 széria airsoft változataihoz viszonylag könnyen beszerezhetőek mindenféle kiegészítők, mint például tartalék tár, nagyobb méretű előagy, szerelék sínek. Így ha teljesen egyedi kinézetű fegyvert szeretnénk, azt is könnyedén kivitelezhetjük. Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy a GSG-KSK-1 tárai áttetszőek, ami egyszerűbbé teszi annak az ellenőrzését, hogy minyi lövedékünk van még, és össze lehet kapcsolni egymással őket, így meggyorsítva a tárcsere lehetőségét.
A fent leírtak alapján talán már mindenki látja, hogy miért javaslom a GSG-KSK-1-et jó szívvel a kezdő játékosoknak.
Könnyű, jól kezelhető fegyver, amihez nem kell alapból hozzányúlni, az ereje megfelelő mind épület harcra, mind pedig szabadtéri játékra. Könnyen tudunk hozzá szerezni kiegészítőket, és az ára is tűréshatáron belül mozog.

Andróczi Attila
www.airsoftgun.hu

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.