This is alternative content.


KÉPGALÉRIA

A Belga ?Bögöly?

AGM FN SCAR-L (055A)

Európa ezen kis országa nem kisebb fegyvergyárral büszkélkedhet, mint a több mint 120 éves múltra visszatekintő Fabrique Nationale d?Herstal (FN Herstal), melynek modern fegyverei között említhetjük az egyik legnagyobb számban rendszeresített öntöltő hadipuskát, az FN FAL-t és annak utódát, az FN FNC-t is; airsoftos körökben pedig a különleges alakjáról is ismert P90-es modelljük tűnhet ismerősnek. A cikkünk éles eredetijét azonban az USA-ban, az amerikaiaknak készítik.

Az amerikai belga

Az egyik legújabb fejlesztésű és tavalyelőtt hadrendbe állított SCAR (Special Forces Combat Assault Rifle) modelljeik közül az 5,56x45mm NATO-lőszerrel üzemelő SCAR-L MK 16 MOD0-típust hamar megjelentette több airsoftgyártó, többek között a kínai AGM is. A fegyver az U. S. Special Operations Command (SOCOM) követelményei alapján készült, így egy konstrukciójában modern, a különleges feladatokhoz mérten szinte tökéletesen testre szabható, ergonomikus fegyver került az amerikai elitcsapatokhoz.

Opciók a köbön

Az airsoftmodellnél a fegyver tokjának felső része fémből készült, amelyen felül végig sín fut. Ezt kiegészítve elöl még két oldalsó és alul egy hosszabb szereléksínt találunk. Ezekre szinte bármilyen, 20 mm-es sínre szerelhető kiegészítőt felrakhatunk, illetve a fegyverhez kapott markolathéjak rögtön kényelmesebb fogást biztosíthatnak számunkra.

A hátsó, lecsapható irányzékot (BUIS) oldalt levő állítócsavarral vízszintesen, az irányzék alját megtekerve pedig függőlegesen tudjuk állítani. Az irányzékon egy kb. 0,6 mm átmérőjű, zárt diopterfuratot találunk, amellyel jól lehet célozni. Az elülső ? szintén lehajtható ? célzótüskét egy, az M4-hez hasonló műanyag állítórúddal kis ügyességgel fel-le irányba mozgatjuk, így fegyverünk jól célra állítható. Ha ezekkel mégsem lennénk megelégedve, akkor akár alacsony profilú reddot irányzékot is használhatunk helyettük.

A fegyver szinte teljesen kétkezes, egyedül csak a tusa nem hajtható be mind a két irányba, de ez a sok egykezes fegyver után szinte felüdülés.
A tárkioldót és a tűzváltót bal kézzel is használhatjuk, sőt még a felhúzókar is átszerelhető a másik oldalra. Igaz, a hüvelykivető csak jobb oldalra ürít (de ez az airsoftban nem gond), így fegyverünkkel pl. házban gyorsan és kényelmesen tudunk kezet váltani.

A műanyagból készült relatív rövid, gumírozott talpú tusát összesen 4 állásban rögzíthetjük, vagy szükség esetén jobbra a fegyver tokja mellé behajthatjuk. Ezen belül kapott helyet a 8,4 V-os, 1200 mAh-ás, kis típusú, NiMh akkumulátor, melyhez gyorsan hozzáférünk, ha az álltartót felhajtjuk. A tusa rögzítését középen két oldalról 1?1 imbuszcsavarral oldották meg, amitől az sajnos egy kicsit fel-le irányba lötyög. Már csak ezért sem ajánlatos használnunk a tusa végén található szíjkengyelt, helyette inkább a fémtok mindkét oldalán megtalálható akasztók és szíjkengyel kínálkoznak mint ideális felfüggesztési pontok.

A fegyver pisztolymarkolata az M4-nél már megszokott alakú, így kellemes fogást biztosít. A fegyver alsó tokrésze műanyagból készült, viszont a hosszú fém felsőrész és kapcsolódási pontjaik biztosan tartják egymást.
A tárfészek is jobban sikerült az M4-nél, így az összes M4/M16 tárat jól fogadja és biztosan is tartja. A SCAR-hoz egyébként egy szimpla M4-es, 300-as kapacitású tárat mellékelnek, melynek alján egy ?AGM" és egy ?Made in China" feliratot is találunk. A feliratokkal egyébként a gyár nem nagyon fukarkodott. A tok bal oldalán az eredeti gyártót, a modellt és a kalibert is feltüntették, míg a másik oldalon egy AGM logót és a szokásos sasos ?commando" címert találjuk.

Extrák

A fegyverhez kapunk még egy hangtompító utánzatot, egy hosszított külső csőtoldatot és egy elülső taktikai markolatot. Utóbbit nem a szokásos módon, a talp becsavarásával kell a sínen rögzíteni, hanem 2 rugós stift akadályozza meg annak lecsúszását. Ezek biztosan tartanak, viszont ettől még a markolat sajnos lötyög. Vélhetőleg az eredeti passzentos darabbal nem jelentkezik ez a probléma. A markolatban egyébként az esetleges lámpánkhoz tárolhatunk pótelemeket, illetve a markolat oldalán van egy levehető panel, aminek a helyére a lámpa/lézer taktikai kapcsolóját helyezhetjük el.

A lángrejtő közepén egy rövid menetet találunk, erre csavarhatjuk fel a designos hangtompítót. A csomag egy csőhosszabbítót is tartalmaz, amelyet a lángrejtő eltávolítása után könnyen fel tudunk csavarni. A csomagban még találunk egy rossz minőségű csatokkal ellátott szíjat és egy 12 oldalas, képes angol nyelvű leírást is.

Sebesség, tömeg és használat

A SCAR az M4-nél megszokott verzió 2-es gearboxot kapta, ami nem mondható nagy újításnak. A felhúzókart hátsó helyzetbe hozva a jobb oldalon a hüvelykivető fedlapja mögül előtűnik a hop-up kamra. Ez fémből készült és alapvetően az M4 kamrájához hasonlít, de már át van tervezve, így nem a szokásos hossztengelyi fogaskerékhaddal találkozunk, hanem egy merőleges, nagyméretű fekete recézett tekerőgombbal. Ez nem fog elállítódni lövés közben, és az M4-hez képest már önmagában is nagy élmény a hop-up állítás.

Az akkumulátor behelyezésével és a tár gyors töltésével hamar megvagyunk, így betárazás után már lőhetünk is. A biztosító/tűzváltó egyenletesen, de határozott kattanással vált a bebiztosított állás, illetve egyes és sorozatlövés között. A hop-up állító áttekerése, illetve pár ?bemelegítő" lövés után az optimális lőtávot hamar megtaláljuk, hála az új hop-up állítónak. A fegyver kicsit szór, de ezen egy ? kínai fegyvernél már-már szinte kötelező ? hop-up gumi cseréjével könnyen segíthetünk. A fegyverrel a szokásos 0,2 g-os BB-vel, átlag 127 m/s (~420 FPS) torkolati sebességet mértünk, ami a fegyver hosszát és terepen való ideális használhatóságát alapul véve pont megfelelőnek tűnik. Természetesen a behajtható tusával az sem gond, ha házban vagy CQB-pályán kell vele mozognunk.

A fegyver önmagában 3400 g-ot nyom, amit kiegészítőkkel és tele tárral akár több mint 800 g-mal tudunk növelni, így a fegyver nem mondható könnyűnek, igaz ezt a relatíve közeli súlypont és az elülső taktikai markolat elviselhetőbbé teszi ? mindazonáltal játékra és hordásra egy taktikai szíj szinte kötelező darab.

Összegzés

A kiváló belga tervezés és a prémiumkategóriának nem mondható kínai kivitelezés összességében jól sikerült.
A fegyvert alapból szinte mindenki magára tudja szabni és behajtható tusája szűk terepen is jó mobilitást biztosít. Lőtávja erdős terepen folyó airsoftjátékra pont megfelelő. Hatvanezer forint feletti árával kínai kategóriában nem mondható olcsónak, viszont ezért annyi extrát kapunk, amiket külön megvásárolva sem biztos, hogy ennyiből megúsznánk. Szinte mindenkinek ajánlható, aki egy ízig-vérig modern fegyvert szeretne magáénak tudni.

(Fotók: Sten)

Vargha Ákos (VIS)

www.keletifront.com

?

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.