This is alternative content.

Spyderco Matriarch 2 és Ulize

Manapság, ha megnézzük a késgyártó cégek termékpalettáját, jól látható, hogy a kifejezetten rendőri és katonai felhasználóknak szánt kések, és a civil önvédelmi célú eszközök is egyre nagyobb számban szerepelnek. Valóban jelentős a piaci igény ezekre a ?különleges felhasználásra szánt? késekre, ezért nem meglepő, ha a gyártók minden évben megpróbálnak előrukkolni néhány újdonsággal. Ez alkalommal egyszerre két ?önvédelmi? eszközt is volt szerencsém közelebbről megvizsgálni a Spyderco 2013-as palettájáról.

Bárki, bárhol, bármikor

Ha valaki belelapoz egy katonai vagy rendőrségi szabályzatba, akkor hosszú oldalakon többtucatnyi pontba szedett biztonsági rendszabályt fog találni, esetleg olyan fejezetcím alatt, mint a ?Lőtéren betartandó biztonsági rendszabályok?. Ez egyrészről köszönő viszonyban sincs a gyakorlatiassággal, hiszen fegyverhasználatkor az ember nem pörgethet át az agyában egy leporellónyi szabályt, másfelől azt sugallja, hogy a lőfegyverrel kapcsolatos szabályok a lőtérhez kötődnek, nem pedig általánosak.A való életben viszont vannak olyan, tapasztalatok alapján leszűrt, csak néhány pontból álló, gyakorlatias megközelítésű biztonsági szabályok, melyek tevékenységtől és helytől függetlenül alkalmazandók. Számít az, hogy valaki fekszik vagy ül, áll vagy fut, kerítésre kapaszkodik fel vagy létrán mászik le? Van jelentősége annak, hogy valaki városi emberek ezrei között kocog, vagy egyedül bandukol a sztyeppén? Lényeges az, hogy valaki hajtányon vagy léghajón utazik?

Egy legenda élete

Egy hosszú, termékeny fegyvertervezői életpálya zárult le 2013 decemberében, a Mester, a világ legnagyobb számban gyártott gyalogsági fegyverének atyja, eltávozott az élők sorából. Ezzel a rövid életrajzzal emlékezünk rá és fegyvereire, melyek nevét beírták a történelembe.

Gletcher APS 4,5 mm

?Kísértet járja be Európát?, de most nem a Kommunizmus kísértete, hanem egy általam Moszkvában megrendelt légfegyver kísértete. Tulajdonképp valahol a távol-keleten készült és egy New York állambeli nagykereskedő által terjesztve kapható a volt Szovjetunió területén fellelhető fegyverboltokban, illetve immár van németországi importőre is.

Fegyvertörténelem

Az alább folytatódó cikksorozat szerzője, Madaras József sajnos nemrégiben elhunyt. Így az életében publikációig el nem jutott művét - mely hiánypótló módon kísérli meg bemutatni a magyar kézilőfegyvergyártás históriáját ? az örökössel egyeztetve, a Kaliber magazin közli. Eredetileg könyv formátumú anyagot mi cikksorozat formájában, szerkesztve tárjuk az olvasó elé, illusztrációkkal bővítve azt. Most a magyar nagyipari kézilőfegyvergyártás legfontosabb szereplőjének, a FÉG-nek a második összeomlás utáni újjászervezését kezdjük el ismertetni (A szerkesztő).

3D-nyomtatott fegyverek

Az idei nyár slágertémája volt a médiában a 3D-nyomtatóval készített műanyag-pisztoly sztorija. Ez ugyan valóban újdonság, de ha fegyverekhez értő műszaki ember szemével nézzük, akkor azért korántsem olyan nagy durranás!

Chiappa Rhino

Amikor azt hittük volna úgy másfél évtizede, hogy a revolverek fejlődése végképpen megállt, akkor hirtelen számos új fejlesztés került napvilágra. A Smith and Wesson a titán és szkandium alkalmazásával nyitott, a Ruger a hibrid műanyagtokkal dobott kavicsot az állóvízbe, cikkünk főszereplője, a Chiappa Rhino pedig egy tökéletesen szokatlan elrendezésű fegyverrel ért el jelentős sikert.

Vadászat és lőszerújratöltés

Sok éve használom .45/70 Government űrméretű fegyvereimet mind sportlövészetre, mind vadászatra, immáron saját töltésű lőszerekkel. Bár a modern gyártású .45/70-eseket már füstnélküli lőporokra tervezték, én mégis szeretem füstös lőporral tölteni e lőszereket, hiszen nincs annál szebb, mikor a lövést fehér füstfelhő követi.

Airsoft - Colt M4A1 CQBR FULL METAL

Mint azt egy régebbi írásomban már említettem, hosszú évekig nem voltam nagy barátságban a Colt M4/M16 airsoft kópiáival. Aztán pár éve megtört a jég, és egy véletlen szerencse folytán volt alkalmam kipróbálni egy Colt M4A1 CQBR típusú fegyvert, ez az első élmény sok szempontból megváltoztatta az addigi nézeteimet, olyannyira, hogy szeretném a tisztelt olvasóknak bemutatni ezt az airsoft gépkarabélyt, ami meggyőzött, hogy az amerikai vonal is lehet jó.

ASG Dan Wesson CO2-revolver

A dán ASG airsoftcég természetesen Kínából importálja ezt a CO2-os légpisztolyt, tehát az annyira dán, mint amennyire Wesson. Ugyanis bár a Dan Wesson logóját és névhasználati jogát airsoft és légfegyverekre megvették a CZ-től, de azzal picit sem foglalkoztak, hogy a revolver élethűsége a nullához közelít. Ugyanis dobnyitása nem Dan Wesson-os, hanem Smith and Wesson rendszerű. Az a név viszont az Umarexé.

Ekol P29 9 mm PAK

A török Ekol (korábban Voltran) gázpisztolyai az alacsonyabb árfekvésű mezőnyben szinte megjelenésük óta igen fontos szereplők a magyar gázpisztolypiacon. Valamiért az Ekol P29 modellt azonban évek óta nem hozzák be ? pedig gyakorlatilag nem más, mint a Special 99 modell, csak éppen zárt szánnal.

CN-humán teszt

A www.9mm.hu önként felajánlkozó szuicid hajlamú, hősies fórumozója, Poresz jóvoltából újabb humán gázpisztolytesztet hajtottunk végre. Ezúttal a leggyengébbnek ismert hatóanyagú 220 mg CN (klóracetofenon) 9 mm PAK Wadie töltényt alkalmaztuk. Lila kupakos, originál, frissen vásárolt csomag, még több, mint fél év szavatossággal.

Gépkarabélyok és önműködő puskák története ? 15.

Nagy nap volt az amerikai döntéshozók, politikusok, üzletemberek és lobbisták számára, amikor minden befolyásukat latba vetve elérték, hogy a NATO (immáron másodszor) elfogadjon és rendszeresítsen egy új gyalogsági lövészlőszert, az 5,56x45 mm-es, 223 Remington néven futó kiskaliberű töltényt. Aznap bizonyára sok helyen bontottak fel márkás whiskyket, pezsgőket és koccintottak a sikerre.

IWA?2013. 3. (Vállfegyverek 1. rész)

Az élet nem áll meg a rövid csövű holmiknál! Az idei nürnbergi IWA kiállítás újdonságait feldolgozó sorozatunkat folytassuk a puskák, karabélyok és egyéb hosszú lőfegyverek témakörével. Folytatás a 2013. júliusi nyomtatott Kaliberben!

A Középső Testvér

Mivel viszonylag régóta foglalkozom airsoftal, ezért főként az utóbbi időben, sokan fordulnak hozzám tanácsért ezzel a hobbival kapcsolatban. A kezdőktől leggyakrabban elhangzó kérdés, hogy milyen fegyverrel érdemes elkezdeni ezt az időtöltést?

Magyar kézilőfegyver-gyártás (5.)

1923. március 31-én született Nagyszőlősön (ma Vinogradov, Ukrajna).
Elemi és polgári iskoláit Csehszlovákiában végezte, ez idő alatt több helyen is élt: Ilosva, Lőcse, Királyhelmec, Mezőlabort. 1938-ban visszake­rült Nagyszőlősre, és felveszik az ottani Magyar Királyi Vas-és Fémipari isko­lába. 1941-ben fejezi be tanulmányait, ismerősei ajánlásával veszik fel a buda­pesti Fegyver-és Gépgyárba, 1941. szeptember 15-én 1 hónapi próbaidőre. 1941. október 15-én határozatlan időre véglegesítik, a gyárban a fegyverszer­kesztési irodára kerül.

USA ? Út az M16-ig (1.)

Ha fellapoznánk a Fegyvertervezők Nagy Almanachját (már amennyiben létezne ilyen) az S betűnél, jó vastagon lenne szedve Eugene Stoner neve. Nem véletlenül, mert az amerikai úriember legalább olyan nagyot és maradandót alkotott, mint keleti riválisa, Kalasnyikov. Bár legnépszerűbb gyermeke kétségkívül az M?16-os fegyvercsalád, nem mindenki tudja, hogy Stoner és munkatársai nevéhez azért más fegyverek is fűződnek.

Új lengyel gépkarabélycsalád?

Pár évvel ezelőtt egy IWA kiállításon került a kezembe egy lengyel Strzal című fegyveres szaklap, benne egy cikkel egy érdekesnek tűnő lövészfegyver-projektről. Az MSBS fedőnevű tervezet egy teljesen hazai fejlesztésű lövészfegyvercsalád, amely a PDW-től a DMR-fegyverig minden területet lefed, nagyfokú modularitás mellett. Azonban a lapban csupán 3D printerrel készített modellek voltak, meg fantáziarajzok. Azonban a  koncepció azóta realizálódott, a 2013-as SHOT show-ra már olyan példányokat vittek ki, melyek túl voltak egy 20 ezer lövéses nyúzóteszten.

Tantoturmix

Nemrég kaptam egy érdekes kérdést a 9mm.hu fórumon: létezik-e alternatíva kifejezetten olcsó, tantopengés zsebkésre? Ez elgondolkodtatott, így némi utánajárás után találtam is egy, az érdeklődő szempontjainak megfelelő modellt, egy kevésbé ismert kínai gyártó kínálatában. Úgy döntöttem, egy próbát megérne, így most a vele kapcsolatos tapasztalataimat osztanám meg az olvasókkal.

Vadóc pumpálós

Az amerikai M16 kompaktváltozata, az M4 gépkarabély az egyik legtöbbet másolt vállfegyver. Nem véletlen, hogy tömegével kapni szabadon tartható másolatait is, például az airsoftfegyverek frontján. Most azonban egy klasszikus fémlövedékes légpuskareplikáját mutatjuk be, melyen igazából semmi sem az, aminek látszik.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | > | >>

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.

This is alternative content.